2013-06-27 18:52:28• hírek • Szatmár.ro

Ingyenes buszozás 1400 nyugdíjasnak, nem lesz dzsessz és rockfesztivál

Több mint két és fél órán keresztül vitáztak a Szatmárnémeti Városi Tanács vezetői, míg döntésre jutottak 27 határozati pont ügyében. A tanács megszavazta a költségvetés-kiegészítést is, melyből kevéssel a gyűlést megelőzően kikerült illetve átcsoportosításra került a Samfest Jazz és Rock megszervezésére szánt összeg.

A tanács többek között megszavazta a határozatot, melynek alapján 1388 nyugdíjas, akiknek havi járandósága nem éri el az 500 lejt, ezentúl ingyen utazhatnak a városi tömegközlekedési eszközökön. Azt azonban még nem tudni, hogy mikor és hol kell jelentkezzenek majd azon idős személyek, akik ebben a kategóriában szerepelnek. Azok, akik nem szatmárnémeti illetőségűek, illetve nagyobb a nyugdíjuk, továbbra is féláron vehetik majd igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

Vita alakult ki a 13-as általános iskola ügyében, ugyanis a határozattervezet szerint ezt átadták volna a megyének, ám a gyűlés kezdetéig a tanácsosoknak nem indokolták meg kellőképpen az átadás okát. Ezért is szavaztak a határozattervezet ellen az RMDSZ frakció tagjai. A szavazás után Marcela Papici elmondta: a jelenleg romos állapotban levő épületben működtetné a kisegítő-iskolát a Megyei Tanács, ám csak abban az esetben pályázhatnak meg az épület felújítására támogatást, ha ők annak a tulajdonosai. A határozattervezetet így valószínűleg újra megvitatják majd a következő tanácsülésen. Az RMDSZ-es városatyák kijelentették: sok esetben hiányosan tájékoztatják őket, ezen pedig mindenképpen változtatnia kellene az aktuális vezetésnek.

A városatyák szavaztak a költségvetés-kiegészítésről is, melynek köszönhetően sikerült fedezni folyó EU-s projektek önrészét, illetve több mint 600 ezer lejt szavaztak meg útjavításra, 150 ezer lejt az Olimpia labdarúgócsapat támogatására. A több mint 1 millió lejes költségvetés-kiegészítésből fedezik a nyugdíjasok ingyenes buszozást és 50 ezer lejt kapott a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ a működési költségek fedezésére.

Nem kapott viszont támogatást a Kulturális Központ a szokásos dzsessz és rockfesztivál megszervezésére. A költségvetési bizottság ugyanis ezt az összeget átcsoportosította. Butka Gergely városi tanácsos azzal indokolta ezt a lépést, hogy a fesztiválonként 70-70 ezer lejes támogatást nem tartja indokoltnak különösen a Samfest Jazz esetében, amelynek 200-250 látogatója szokott lenni. Butka kijelentette: ő a dzsessz és a rockzenét is szereti, de nem híve az átgondolatlan pénzköltésnek.

A költségvetési bizottság nevében felajánlotta Gheorghe Molnar igazgatónak: megkapják a rendezvények szervezésére szánt pénzt, ha olyan fesztiválokat szerveznek, amelyek turistákat vonzanak Szatmárnémetibe. Példaként a szebeni, kolozsvári, brassói dzsesszfesztiválokat hozta fel a tanácsos.

Illetve egy másik lehetőséget is felajánlott: ha a Kulturális Központ előteremti támogatóktól a szervezési költségek felét, akkor a városi tanács kifizeti a másik részletet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: