2011-02-01 15:59:37• hírek • Szatmár.ro

Szigorodtak a korai nyugdíjazás feltételei

Az országban több ezer nyugdíjas áll sorba a pénztárak előtt, azért, hogy letehessék korai nyugdíjazással kapcsolatos kérvényeiket. Az intézmények képviselői szerint a legtöbb kérvényező olyan  munkanélküli, aki az elmúlt év második felében betöltötte az előzetes nyugdíjba menetelhez szükséges nyugdíjkorhatárt.

Amint azt olvasóinkkal már közöltük a múlt évben, július 1. és december  30. között a megszorító intézkedések során befagyasztották ezt a nyugdíjtípust, azonban január 1-től hatályba lépett az új nyugdíjtörvény, mely felújította az előzetes nyugdíjba menetel lehetőségeit.

Eugenia Sabou, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár vezetője elmondta a törvény két lehetőséget különböztet meg: az előzetes nyugdíjba menetelt és a részleges előzetes nyugdíjba menetelt. Korai nyugdíjazást mindazok kérvényezhetnek, akik öt évvel fiatalabbak, mint a törvényben előírt nyugdíjkorhatár, és minimum nyolc évvel nagyobb időszakban fizettek be társadalombiztosítási hozzájárulást.

Míg az ország többi részén több ezren állnak sorba a pénztáraknál, hogy benyújtsák előzetes nyugdíjba vonulással kapcsolatos  kérvényeiket, addig Szatmár megyében egyre kevesebb az érdeklődő ez iránt. A hónap első felében alig 60-an jelentkeztek, és egyre kevesebb kérvényezőt regisztrálnak.

Az új törvény szerint a  januári hónapban azok a  férfiak mehetnek nyugdíjba, akik betöltötték a 64-ik életévüket, és legalább  33 évig fizettek be társadalombiztosítási hozzájárulást, míg a nők esetében a szükséges életév 59 év és 28 évi társadalombiztosítási hozzájárulás. Tehát aki ez év januárjában akarja kérvényezni korai nyugdíjba menetelét annak, férfiak esetében be kell tölteniük az 59-ik életévet és legalább 41 éven keresztül fizettek be társadalombiztosítási hozzájárulást. Nők esetében a korhatár 54 életév és minimum 36 évi társadalombiztosítási hozzájárulás.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: