2009-11-05 14:56:35• hírek • Gozner Gertrud

Ingyen mérik a vércukrot

November 14-én tartják meg évente a Cukorbetegek Világnapját, ennek alkalmából Szatmárnémetiben november 16-án, hétfőn a Szakszervezetek Művelődési Házában ingyenes vércukorszint-mérésre kerül sor.

A szatmáriak többsége nem végez megelőző vizsgálatokat, a cukorbetegségre legtöbbször csak akkor derül fény, amikor a betegség már komplikációkat is okoz - tudtuk meg dr. Szilágyi József belgyógyász-diabetológustól. A Szatmár Megyei Diabétesz Központ által szervezet akció célja, hogy időben felismerjék a betegséget.

Szilágyi doktor elmondása szerint, két típusú cukorbetegség létezik. Az 1-es típusú az inzulinfüggő, és többnyire kisgyermekkorban jelentkezik, a 2-es típusú már a felnőttkorban alakul ki. Azonban mindkét típusnak azonosak a tünetei: fokozott szomjúságérzet, nagy mennyiségű vizelet, megnőtt étvágy.

Szatmár megyében 14 ezer beteget tartanak nyilván, de a számuk hónapról hónapra nő. Minden dignosztizált páciensre két fel nem fedezett beteg jutt - magyarázta a szakember. Az utóbbi három évben 8 ezerről 14 ezerre nőtt a páciensek száma, minden évben kétezer új beteget regisztráltak.

Cukorbetegségre különösen hajlamosak akiknek családjában már előfordult a betegség, illetve túlsúlyosak, vagy szívproblémákkal küzdenek. A legnagyobb súllyal azonban az elhízás esik latba - fejtette ki az orvos.

Oda kell figyelni a táplálkozásunkra - int a szakember, kerüljük el a cukrot, az állati eredetű zsírokat, a fűszereket, a tésztaféléket, a burgonyát, az édességet és a süteményeket. Helyette fogyasszunk tejtermékeket, gyümölcsöt, zöldségeket, fehér húsokat, halat, tojást.

A 2-es típusú cukorbetegségben 11 ezer szatmári szenved, 1500 személynek radikális diétával tudják kordában tartani a betegségét, míg 1500 páciens inzulin injekcióra kényszerül. A betegek kora 20 és 90 között változik, de a legtöbb pácienst a 40 és 50 éves korosztályban jegyzik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: