2005-10-17 18:42:44• hírek • Szatmár.ro

Körvonalazódik a nagykoalíció

Úgy tűnik, Németországban nincs más választás: a nagy pártok koalícióra kell lépjenek.

 

Németországban a két nagy pártszövetség vezetői úgy tesznek, mintha lenne a nagykoalíción kívül más alternatíva, pedig már mindenki tudja, hogy ez a továbbélés egyetlen lehetséges útja.
A hétfőn kezdődő megbeszélések már a két párt között kialakítandó úgynevezett nagykoalíció céljairól fognak szólni. Mindenekelőtt arról, miként kellene csökkenteni a központi költségvetés mintegy 800 milliárd eurónyi hiányát. Elhangzott például, hogy privatizálják az autópályákat, abból majdnem 200 milliárd folyna be.

A miniszteri tárcákat lényegében már kiosztották, egyik fél sem szólhat bele a másik választásaiba.

Berlinben Angela Merkel kijelölt kancellár megnevezte a kereszténypártok minisztereit a nagykoalícióra épülő új német kormányban. Merkel Kereszténydemokrata pártja, a CDU 4 tárcát, a többi közt a belügyit és a védelmit, a bajor CSU pedig két minisztériumot, köztük a gazdaságit kapta. A kancellária vezetését ugyancsak CDU-s politikusra bízta Angela Merkel.

A nagykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt már korábban megnevezte jelöltjeit. Az SPD a 14 miniszteri posztból nyolcat, köztük a külügyi és a pénzügyi tárcát kapta, vélhetően annak fejében is, hogy Gerhard Schröder lemondott kancellári ambícióiról. Müntefering szociáldemokrata pártelnök alkancellár és a munkaügyi miniszter lesz a súlyos munkanélküliséggel küzdő Németországban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: