2014-09-16 18:25:42• hírek • Kocsis Zoltán

Infrastrukturális fejlesztésekről tárgyalt egymással Coica és Forján

Csenger polgármestere több fontos infrastrukturális elképzeléssel állt elő, szatmárnémeti kollégája pedig támogatásáról biztosította. Forján Zsolt sürgette a 2014-2020-as időszak pályázati lehetőségeinek és szükségleteinek feltérképezését is.

Dorel Coica, Szatmárnémeti és Forján Zsolt, Csenger polgármestere Óváriban, a mobilitás napjának keretein belül találkozott egymással. Ha már úgy alakult, a két politikus szót ejtett néhány olyan problémáról, amely mindkét város és mindkét közösség számára fontos lenne. Érdekességképpen megemlítjük, hogy a tolmács szerepét Maskulik Csaba, a Szatmárnémeti Városi Tanács RMDSZ-es tagja töltötte be.

A találkozón Forján Zsolt három fontos kérdéskört vetett fel. Az egyik az egy Óvárit Csengerrel összekötő országút megépítésének lehetősége, amely mindkét település számára igen fontos lenne úgy gazdaságilag, mint a lakosok kapcsolattartása szempontjából. Ezzel kapcsolatban arra kérte Coicát, lobbizzon a kormánynál egy Óvári-Csenger határátkelő megnyitása érdekében is. Forján elárulta, amennyiben az út megépülne és a határátkelő is kialakulna, akkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlése hajlandó lenne egy Nyíregyháza - Szatmárnémeti buszjáratot is működtetni.

A másik fontos infrastrukturális kérdés az ún. M49-es gyorsforgalmi út lehetősége. Noha ebben a témában évek óta folynak az egyeztetések a magyar és a román kormány között, még mindig rengeteg a kérdőjel. Az egyik legnagyobb kérdés, hogy az út hol érintené az országhatárt. Az eredeti elképzelés a Szamos északi részén, Peténél lett volna, csakhogy ezzel van egy óriási gond: Natura 2000 természetvédelmi területet érintene, erre pedig kicsi az esély, hogy engedélyt kapjanak. Mind Csenger, mind Szatmárnémeti számára előnyösebb lenne, ha Csengernél lépné át az országhatárt. A magyar település számára egyértelmű a pozitív hatás, Szatmárnémeti számára pedig ez azt eredményezné, hogy uniós pénzeket lehetne lehívni az oly sokszor emlegetett Szamos-híd megépítésére.

Forján Zsolt harmadik javaslata pedig az volt, hogy a két polgármesteri hivatal mihamarabb alakítson ki egy munkacsoportot, amely kidolgozná azokat a közös projekteket, amelyeket az unió 2014-2020-as költségvetési időszakában közösen meg lehetne pályázni. Ezzel kapcsolatban Maskulik emlékeztette Forjánt, hogy Szatmárnémeti lakosságának több mint 35%-a magyar és ugyan a város vezetőségében nincs magyar, a tanácsban annál inkább. Azt kérte, az önkormányzati vezetők találkozásakor a magyar tanácsosok is részt vehessenek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: