2011-10-24 12:47:22• hírek • Póti Orsolya

Informáló táblákat helyezett ki a Szatmárnémeti EKE

A 1,25 x 1,75 méteres táblák mindkét oldalán színes térkép jelzi a védett terület határát.
A 1,25 x 1,75 méteres táblák mindkét oldalán színes térkép jelzi a védett terület határát.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület 2011 szeptemberében 35 darab szabadtéri informáló táblát helyezett ki, amelyek az itt élő lakosság informálását hivatottak szolgálni.

Az informáló táblák „A Túr Menti Védett Területek természetvédelmi kezelésének participatív tervezése" elnevezésű uniós projekt keretében készültek el; a pályázatot az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel karöltve 2011. január 1. és 2013. december 31. közt valósítja meg.

Márk-Nagy János az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti ügyvezető igazgatója elmondta: a védett területekre érvényes szigorított szabályok miatt nem egyszer kerültünk konfliktushelyzetbe a Túr Menti Védett Területek településeinek lakosaival. Ezek a helyzetek legtöbbször abból adódtak, hogy az itt élők nem tudták, hogy a földjeik a védett terület részét képezik-e vagy sem. Az informáló táblák segítségével, reméljük, hogy a jövőben ezek a problémák lecsökkennek.

A 1,25 x 1,75 méteres táblák, mindkét oldalán színes térkép jelzi a védett terület határát, azt a 12 települést amely valamilyen okból kifolyólag érintett a védett terület szemszögéből (vagy teljesen a terület részét képezik, vagy a közigazgatásilag hozzá tartozó földek kerültek védelem alá), valamint tartalmaz egy rövid leírást a területek természeti értékeiről. Ugyanakkor helyet kaptak a fontosabb szabályok is, amelyek az ilyen típusú területekre érvényesek. Ilyen szabályozások a területek felégetése, mely természetvédelmi területeken már bűnténynek számít nem kihágásnak vagy a gyepek feltörése, mely ugyancsak bűncselekményként van nyilvántartva.

A megye többajkúságát figyelembe véve, a rövid leírások nemcsak az ország nyelvén, hanem magyarul is fel vannak tüntetve. Ugyanakkor az angol nyelvű rész a külföldi látogatókat szólítja meg.

"Az informáló táblák jelzés értékűek is, felhívják a látogatók figyelmét, hogy egy természetvédelmi szempontból értékes területre érkeztek, valamint figyelmeztet az itt betartandó szabályokra is. Az informáló táblák helyét illetően igyekeztünk úgy választani, hogy azok a lehető legjobban elérjék a célközönségünket, ebben nagy segítségünkre voltak a helyi önkormányzatok. Olyan helyszínek mellett döntöttünk, mint település-központok, és-vagy forgalmas útszakaszok" nyilatkozta Dr. Sike Tamás, az Erdélyi Kárpát Egyesület szak tanácsadója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: