2009-10-09 11:12:54• hírek • MTI/APA

Influenzakereső Google

Az influenza terjedésének új vizsgálatát dolgozta ki a Google internetes keresőoldal a beírt kereső kifejezések gyakoriságának elemzésével.

Yossi Matias, a szervezet technikai igazgatója az új projekt bemutatásakor kifejtette, hogy a keresési modell gyors elemzéseket tesz lehetővé, ezzel segítséget nyújt a várható járványok leküzdésében.
A www.google.org/flutrends oldalon egyelőre kilenc európai uniós tagállamról - Ausztriáról, Belgiumról, Franciaországról, Németországról, Hollandiáról, Lengyelországról, Spanyolországról, Svédországról és Magyarországról - tölthetők le az adatok.

A Google tapasztalatai szerint szoros összefüggés a tényleges influenzás esetek gyakorisága és aközött, hogy hányan kattintanak influenzával kapcsolatos témákra. A keresések adatait összegyűjtik és elemzik, majd az eredmények alapján következtetnek az influenzás esetek számára és a kialakuló irányzatokra.

Természetesen nem mindenki influenzás, aki rákeres az influenza szóra, de határozott minta figyelhető meg, ha valamennyi influenzával kapcsolatos keresést összesítik. A rendszer kidolgozói összevetették a keresési számokat a hagyományos influenzafigyelő rendszerekkel, és azt találták, hogy a lekérdezések pontosan az influenzás időszakokban szaporodnak meg. "Ha megszámoljuk, hogy milyen gyakran találkozunk a szóban forgó lekeresésekkel, akkor meg is tudjuk becsülni, hogy milyen mértékű az influenza előfordulása a világ egyes országaiban és régióiban" - olvasható a Google-honlapon.


Képzőművészeket is gyakran megihlet a google felirat
Képzőművészeket is gyakran megihlet a google felirat


Külön az új típusú influenzáról nincsenek adatok. Az influenzatrendek vizsgálatakor a Google csak a releváns információk feldolgozását végzi, az újinfluenzára azonban az emberek többsége pusztán kíváncsiságból keres rá az interneten. A betegségre vonatkozó konkrét keresések viszont főleg szakértők tanácsait igyekeznek felkutatni, vagy a lehetséges segítségek iránt érdeklődnek.

A technikai igazgató szerint a folyamatosan kiépülő, figyelmeztető rendszer segíthet abban, hogy korábban kezdjék kezelni a betegségeket. Mint rámutatott, évente több millió influenzás eset fordul elő, a betegségben elhunytak száma több százezerre rúg.

A Google influenzatrendeket vizsgáló programját elsőként az Egyesült Államokban kezdték használni tavaly november óta. A modell európai bevezetése érdekében a Google a stockholmi központú Európai Betegség-megelőzési és Járványvédelmi Központtal (ECDC) dolgozott együtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: