2012-11-07 12:51:20• hírek • MTI

Infláció: 3,5 százalék helyett 5,1 százalékra számíthatunk

A román központi bank 1,9 százalékponttal növelte az idei inflációra vonatkozó előrejelzését - közölte Mugur Isarescu, a román jegybank kormányzója szerdán.

Az eddig célértékként meghatározott éves 3,2 százalék helyett így 5,1 százalékos inflációra számít a központi bank 2012-ben, 2013-ban pedig a korábbi 3 százalék helyett 3,5 százalékos fogyasztói áremelkedéssel kalkulál.

Mugur Isarescu ismertette a jegybank igazgatótanácsának harmadik negyedéves, inflációra vonatkozó jelentése következtetéseit. Közölte, hogy szeptemberben gyorsult az infláció, amelynek éves értéke elérte az 5,33 százalékot az augusztusi 3,88 százalékról.

A jegybank kormányzója szerint 2013 tavaszáig éves 5 százalékos éves inflációra számítanak, az évi átlagos inflációt pedig 4 százalékra becsülik.

A kockázatok közé sorolják a lejnek az euróval szembeni ingadozó árfolyamát, valamint a csökkenő keresletet, de a közelgő romániai parlamenti választások és a megkésett szerkezeti reformok is veszélyeztethetik az inflációs cél elérését.
Romániában jelenleg 5,25 százalék az alapkamat, ami rekordalacsonynak számít. A jegybank legutóbb fél évvel ezelőtt csökkentette az irányadó kamatot, amely azóta változatlan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: