2010-12-04 15:56:06• hírek • MTI

Infarktus és hirtelen szívhalál

Szívinfarktus után az első hónapokban gyakoribb a hirtelen szívhalál, de ennek oka legtöbbször más, mint eddig hittük. Egy nagy vizsgálat váratlan eredményét a szívgyógyászati világlap, a Circulation közölte.

A tünetek kezdete után hamar megfelelő szakintézetbe kerülő szívinfarktusos betegek túlnyomó többsége egy-két hét után távozik a kórházból, de ezzel az életveszély még nem múlt el: az első néhány hónapban a hirtelen szívhalál esélye lényegesen nagyobb, mint korábban volt. A hirtelen szívhalál általában ritmuszavar: legtöbbször a szívkamra remegni, fibrillálni kezd, vagyis megszűnik a ritmusos szívműködés és ezzel a vérkeringés. Ha az agy nem kap vért, eszméletvesztés következik be és ezt csak azzal lehet visszafordítani, ha a szívműködést sikerül helyettesíteni, vagy lehetőleg újra indítani.

A kamraremegés elektromos áramütéssel legtöbbször megállítható és ilyen műszerek, defibrillátorok, mind több helyen - repülőterek, bevásárló központok, pályaudvarok - megtalálhatók, ahol szükség lehet rájuk. Néhány éve már olyan defibrillátorokat is készítettek, melyek nem nagyobbak, mint egy baba ökle, ezeket beültetik olyan emberek szervezetébe, akiknek már volt életveszélyes ritmuszavara: kamraremegés. Logikusnak tűnt, hogy az infarktus utáni első hónapokban hirtelen halál szempontjából fokozottan veszélyeztetett embereknek az esetleg végzetes esemény megelőzésére minden esetben beültessék a kis defibrillátort.



Ez a próbálkozás azonban eredménytelennek bizonyult: két vizsgáló csoport tapasztalatai is azt bizonyították, hogy a defibrillátorral ellátott betegek infarktus utáni első néhány hónapban ugyanolyan gyakran meghaltak, mint korábban defibrillátor nélkül.

A most közölt tanulmány egy olyan vizsgálat újraelemzésén alapult, melyben 14 703 szívinfarktus után megfigyelt szívbeteg adatait gyűjtötték össze gyógyszeres kezelés végett. A vizsgálat évei során 105 beteg vesztette életét hirtelen szívhalál formájában. A meglepő eredmény az volt, hogy az infarktus utáni első hónapban a halálesetek 80 százaléka, a későbbi két évben a fele nem ritmuszavar miatt fejezte be életét. Ez a vizsgálat is megmagyarázza, miért nem segít a beoperált defibrillátor a szívinfarktus utáni időszakban a hirtelen szívhalál veszélyének csökkentésében. Hatásos gyógyszerek kutatása világszerte folyik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: