2016-01-04 13:35:05• hírek • Szatmár.ro

Nemzetközi képzések és lehetőségek fiataloknak

Nyolc országból érkeznek fiatalok Szatmárnémetibe egy Erasmus+ program keretében.

Úgy tűnik, hogy a Szatmári Utcazene Fesztivál mögött álló Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesületnek jól indul az új esztendő más területeken is, mert ebben az évben két Európai Unió által támogatott ifjúsági rendezvénynek is házigazdái lesznek. Az egyik egy Erasmus+ program által finanszírozott ifjúsági csere, amelyet április 3-10. között szerveznek meg, nyolc ország (Észtország, Lettország, Litvánia, Csehország, Magyarország, Horvátország, Spanyolország és Bulgária) részvételével, később, június 18. és 25. között már a nyárba nyúlóan pedig Bulgáriából, Spanyolországból, Lettországból, Litvániából, Görögországból, Magyarországról, Törökországból, Máltáról és Lengyelországból érkeznek fiatalok egy nemzetközi képzésre, amelynek az előzőhöz hasonlóan szintén Szatmárnémeti lesz a helyszíne.

A két projekt összesen csaknem 50 ezer eurót jelent az egyesületnek, amelyből kivitelezhető mindkét projekt. Az ifjúsági csere témája a facilitálás elősegítése. De mi is ez? A facilitálás tulajdonképpen egy folyamat, amely során a fiatalokat tapasztaltabb társaik rávezetik megoldásra vagy valamely fiatalok által végzett folyamatot segítik elő szintén a tapasztalataikat felhasználva. A projekt célja tehát, hogy a résztvevő országokból érkező fiatalok és ifjúsági vezetők önállóbbá válljanak, s megismerjék a faclitálási folyamatok lépéseit.

A másik képzés inkább a vidéki munkanélküliséget járja majd körül, mint Szatmár megyében is igen aktuális témát.

„Természetesen nem állunk le, hiszen február elején közeledik a 2016-os első Erasmus+ pályázati határidő, s szeretnénk, ha ebbe az évbe még egy projektünk beleférne. Ehhez azonban össze kell szedjük magunkat, mert a mezőny egyre bővül, egyre többen tanulnak meg az új rendszerben is pályázatot írni, eltanulják a bírák által kedvelt nyelvezetet, szóval alaposan fel kell készülnünk az új év kihívásaira" - magyarázta Őri-Pákay Franciska, a SZAFKE nemzetközi projektekkel foglalkozó koordinátora, majd hozzátette, hogy ezek a projektek nem vonják el az energiát az Utcazene Feztiválról sem, amelynek idei időpontja július 1-3.

„Ha sikerül, akkor vagy egy zenére épülő nemzetközi képzést szeretnénk a fesztivál időpontjára beiktatni, hogy láthassák a fiatalok, hogy a zenének multikulturális jellege mellett ki lehet aknázni a non-formális képzési lehetőségeit is, de mindenképpen szeretnénk, ha külföldi önkéntesek segítenének nekünk idén a szervezésben. Ehhez azonban szintén Erasmus+projektre van szükségünk, de már az Európai Önkéntes Szolgálaton (EVS) keresztül" - mesélt a februári tervekről a SZAFKE alelnöke, majd hozzátette, hogy szatmári fiataloknak is lehetőségük van külföldre menni, mert a SZAFKE tavaly megszerezte az EVS koordinációs minősítést, ami azt jelenti, hogy nem csak fogadhatnak önkénteskedni vágyó fiatalokat, de ők maguk is küldhetnek.

Az első ilyen lehetőség az a szomszédos Nyíregyházán várja a fiatalokat. A Juventus Soliditas nemzeti háló keres két magyarul és angolul is beszélő önkéntest egy évre február elsejei kezdéssel. Az EVS előnyei,hogy a teljes program időtartamára szállást, teljes elátást és még zsebpénzt is kapsz a sorozatos képzések és élmények mellett. Van lehetőséged idegen nyelveket tanulni, nemzetközi környzetben tevékenykedni. Ha értesz a webdizájnhoz egy kissé, s nem múltál el 30 éves, akkor érdemes egy évet önkéntességre szánnod, mert az ezzel szerezhető előnyök csak a te javad fogják a későbbiekben is szolgálni. Érdeklődni pedig a 0721297419-es számon vagy az alábbi címen lehetséges: szafkeinfo@gmail.com.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: