2011-04-01 12:32:29• hírek • Szatmar.ro

Induljon a boksz-ismertető

Iparosodott, high-tech és lassan már poszt-high-tech korunkban, amikor a Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint Földünk légszennyezettsége soha nem látott méreteket ölt, a Szatmár.ro hírportál úgy döntött, hogy a 2011-es esztendőt a egészségnek szenteli, ezért az Egészség Évévé nevezte ki.

Mens sana in corpore sano, mondták a régi latinok, tudván, hogy ép testben ép lélek, azaz csak testileg egészségesen élhet az ember teljes életet. Mivel egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb pillére a testmozgás, úgy döntöttünk, hogy minden egyes hónapban bemutatunk egy-egy olyan sportágat, amit olvasóink Szatmárnémetiben is űzhetnek. Az első két hónapban két labdás csapatsportágról volt szó, ezúttal essék szó a legősibb küzdősportról, az ökölvívásról.

A bokszhoz hasonlítható, a közönség szórakoztatását célzó harcokra bizonyítottan már időszámításunk előtt 3000 évvel sor került Egyiptomban, míg az ókori olimpiák programjára i. e. 688-ban került fel. Különböző rajzok azonban már hétezer évvel ezelőttről is ábrázolnak különböző, az ökölvívásra hasonlító testtartásokat, mozdulatsorokat...

Ezeknek azonban vajmi kevés közük volt a mai modern bokszhoz, akárcsak annak az 1681-ben az angliai Albermarle hercege által szervezett viadalnak, amely az újkori történelem első írásban megörökített ökölvívó mérkőzése volt. Az egyik londoni színházban 1698-tól rendszeresen rendeztek okölvívó eseményeket, az első angol bajnokságot James Figg nyerte meg 1719-ben és ő fogalmazta meg az első szabályokat is: ezek alapján tilossá váltak a mélyütések és a földön fekvő ellenfél megütése. Egy évszázadnak kellett ahhoz eltelnie, hogy 1838-ban bevezessék a ringet és a kezeken kötelező tegyék a bandázst, majd 1867-ben vált kötelezővé a kesztyű viselete. 1882-ben pedig jöhetett az első „világbajnokság"...

Ekkor négy súlycsoportban, pehely-, könnyű,- közép- és nehézsúlyban küzdöttek meg a felek. Két évvel később vezették be a harmatsúlyt, 1920-ben pedig a lég-, váltó- és félnehézsúlyt. Ezt nevezzük a klasszikus nyolc súlycsoportnak, amely az amatőr bokszban a 2004 óta a papír-, kisváltó és a szupernehéz-súllyal egészült ki. A profi bokszban ugyanakkor 17 súlycsoportban rendezik a mérkőzéseket, melyeknek nevei világszövetségenként eltérhetnek.



Amint az a fentiekben is kiderült, ebben a sportágban elkülönül egymástól az amatőr és a profi ágazat. Mivel a legtöbb profi amatőrként kezdte és a kontinens- és világbajnokságokon valamint az olimpiákon az amatőrök mérkőznek meg egymással, a továbbiakban ezen ágazat szabályait összegezzük.

A mérkőzéseket tehát 1838 óta egy ringnek nevezett négyzet alakú, kötelekkel elkülönített harctéren vívják, melynek mérete 4,90x4,90 és 6,10x6,10 méter között variálódhat. Az ökölvívók kezét bandázs és kesztyű fedi a súlyos sérülések elkerülése végett. A sportolók továbbá magas szárú cipőt, zokni, rövid nadrágot és trikót kötelesek viselni, valamint fej-, fog és mélyütésvédőt. Egy összecsapás három darab három perces menetből áll.

Egy ökölvívó a győzelmét több módon szerezheti meg. Ezek közül a legegyértelműbb, ha kiüti ellenfelét és az kvázi eszméletét vesztve képtelen tovább folytatni a csatát. Hasonló a helyzet, ha az ellen sérülés miatt visszalép a folytatástól. Amennyiben a mérkőzésvezető úgy ítéli meg, hogy az egyik fél sokkal gyengébb, mint ellenfele, akkor az ún. RSC (referee stop contest: a vezetőbíró megállítja a mérkőzést) döntéssel véget vethet az összecsapásnak. Hasonlóképpen, amennyiben a férfiaknál 20 pontnál, a nőknél pedig 15 pontnál nagyobb a két fél közötti különbség, akkor a zsűri vet véget a mérkőzésnek. Amennyiben egyik fenti eset sem áll fenn, akkor a bevitt ütések után kapott pontok döntenek a győztesről.

A profi bokszban az egyik szembetűnő különbség, hogy a felek nem viselnek fejvédőt. A menetek száma ebben az ágazatban elérheti a 12-őt is. A mérkőzéseket három bíró vezeti, ők minden menet végén eldöntik, melyik bokszoló volt a jobb. Amennyiben a két fél mérkőzés a végéig kitart, akkor a játékvezetők megnézik, melyik ki „vitt több menetet" és eszerint határozzák meg a győztes személyét.

A profik világában négy nagy szervezet tevékenykedik, melyeknek égisze alatt külön világbajnokot hirdetnek. Egy bokszoló ugyanakkor akár több szövetség címét birtokolhatja, ezt nevezzük címegyesítésnek. A négy nagy szervezet az 1962-ben alakult WBA (World Boxing Association - Boksz Világszövetség), az 1963-ban létrehozott WBC (World Boxing Council - Bokszvilágtanács), az 1983-ban megalapított IBF (International Boxing Federation - Nemzetközi Bokszszövetség) valamint a WBO (World Boxing Organisation - Boksz Világszervezet).

Kovács István „Kokó" a WBO pehelysúlyú, Erdei Zsolt a WBO félnehézsúlyú valamint a WBC cirkálósúlyú világbajnokának mondhatta magát, míg Lucian Bute jelenleg az IBF nagyközépsúlyú világbajnoka.

Aki kedvet kapott e küzdősporthoz, vagy csak le akarja vezetni fölös energiáit, Szatmárnémetiben az Ady Endre utca 15 szám alatt péntek kivételével minden hétköznap 16 óra után jelentkezhet az Unio edzőtermében. Amint azt Sándor József mester elmondta, minden 13-16 év közötti fiút és lányt szívesen látnak. Az egyesület színeiben jelenleg 15-20 ökölvívó tevékenykedik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: