2019-10-10 06:32:43• hírek • közlemény/Bede Emőke

Indul az Örökségünk őrei: idén a Kölcsey Ferenc Főgimnázium szervezi az országos döntőt

Az épített örökség iránt érdeklődő 9 – 12. osztályos csapatok október 18-ig jelentkezhetnek a verseny új évadára. Az első hivatalosan elismert örökségvédelmi verseny idén nagyobb, színesebb lesz, a cél viszont ugyanaz: megismerni és megismertetni közösségünkkel Erdély rendkívül gazdag épített örökségét. Az országos döntőt ez alkalommal a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal szervezi az RMDSZ kulturális főosztálya.

„Az Örökségünk Őrei mozgalom olyan generációkat nevel 2012 óta, amely nélkülözhetetlennek tartja épített örökségünk megbecsülését, és amely nem csak nyilatkozatokban, hanem tettekben is hozzájárul annak védelméhez. A diákok évről évre bebizonyítják, hogy fontos számukra erdélyi kincseink védelme, ezeknek népszerűsítése, újjáélesztése, funkcióinak továbbgondolása” – mondta el Hegedüs Csilla, a verseny ötletgazdája, az RMDSZ ügyvezető alelnöke. Hozzátette, hogy akkor van jövőnk Erdélyben, ha a fiatalok hisznek abban, hogy az övék itt a tér. Bíznunk kell bennük, segítenünk kell nekik, hogy megmutathassák: ismerik értékeinket és felelősséget vállalnak értük.
 

A versenybe eddig 13 megye több mint 3000 diákja kapcsolódott be. Idén a szervezők azt remélik, ez a szám lényegesen nőni fog, és új megyék és iskolák is csatlakoznak az Európa-szerte sikertörténetként említett mozgalomba. A verseny lényege, hogy a diákok saját elképzelésük szerint, kreatív megoldásokkal megismerjék és élettel töltsék meg műemlék védencüket, bekapcsolva tevékenységükbe az iskolai közösségüket, a szülőket, ismerősöket és a szakembereket is. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata a tavalyi tanévben a Várdomb utcai zsinagógát "fogadta örökbe", melynek történetét egy különleges árnyjátékkal tárták a nagyközönség elé. A gyerekek hosszú hónapokon át dolgoztak keményen azért, hogy az országos dőntőben kiválóan szerepelhessenek, s szerencsére a befektetett energiának meg is lett az eredménye: a Kölcsey csapata a képzeletbeli dobogó első helyére állhatott. 


"Amikor 2018 októberében elkezdődött az Örökségünk Őrei verseny, 13 idegen voltunk. Ahogyan elkezdődtek a programok egyre jobban megismertük nem csak a zsinagógát, hanem egymást is. Hosszú út volt, néha nehéz, de végig csodálatos. Igazi csapat, igazi család lettünk ezidő alatt. Végig kézenfogva vezettük egymást, ha valaki elfáradt, a másik 12 ott volt, hogy segítő kezet nyújtson neki. A zsinagóga nagyon sok mindent tanított nekünk. Képesek voltunk és vagyunk meghallani rokkant falainak meséit. Az emberek érdeklődnek felőle, általunk jobban megismerhették. Igazi győztesek vagyunk, nem csak amiatt, mert országos első helyezést értünk el, hanem azért, mert felnyitottuk az emberek szemét, hogy milyen érték is van városunkban, és erről nem szabad megfeledkezni. Hisszük, hogy amit a JELENBEN teszünk az a JÖVŐBEN számít. Reméljük, hogy azzal, amit az elmúlt 6 hónap alatt tettünk jövőt adhatunk a szatmárnémeti Zsinagógának" - értékelték a verseny időszakát akkor a kölcseysek, kiknek sikerei friss lendületet adhatnak azoknak a csapatoknak, kik idén is belevágnak a nemes kihívásba.


A csapatok jelentkezését október 18-ig várják, az info.oroksegunkorei@gmail.com e-mailcímen. További információkat is ugyanitt, vagy az Örökségünk őrei Facebook oldalán találnak az érdeklődők.


 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: