2013-06-26 15:05:47• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmári diákok Koppenhágában

Koppenhágai bicikliparkoló
Koppenhágai bicikliparkoló

Környezetvédelem és utazás - némi túlzással erről szóltak tizenkét Szatmár megyei diák mindennapjai az elmúlt néhány hónapban. Azok ugyanis, akik eredményesen szerepeltek a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tavaly októberében meghirdetett „Életet a környezetnek, életet az embernek" elnevezésű vetélkedőjén, öt napos közép- és észak európai körúton vehettek részt.

A turci Anghel Saligny Általános és az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum az első, a szatmárnémeti Ioan Slavici Főgimnázium pedig a harmadik helyen végzett a nemzetközi versenyen, a három-három diákból és egy pedagógusból álló csapat ezzel szerzett jogot a részvételre. A szintén szatmárnémeti Ion Creanga Általános Iskola csapata pedig azzal, hogy a verseny hónapjai alatt ők gyűjtötték össze a legtöbb hulladékot. Hasonlóképpen négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskola diákjai is részt vettek a körúton.

Útjukat június 17-én Budapesten kezdték - itt meglepetten tapasztalták, hogy már semmilyen nyoma nem volt a Duna áradásának. A magyar fővárost követően Weimart és Hamburgot útba ejtve jutott el a csoport utazásuk végcéljába, Koppenhágába. Itt meglátogatták többek között a világhírű Carlsberg sörgyár egykori és jelenlegi gyárát, a dán főváros valamennyi látványosságát valamint az Európai Környezetvédelmi Ügynökség székhelyét.

Szatmári diákok Koppenhágában

A szerdai élménybeszámoló sajtótájékoztatón részt vevő gyerekek hatalmas lelkesedéssel számoltak be a Koppenhágában látott tisztaságról, a számtalan innovatív ötletről, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség székhelyén tapasztalt meleg fogadtatásról. A legmélyebb benyomást mégis a rengeteg koppenhágai kerékpáros tette rájuk - az Európai Környezetvédelmi Ügynökség munkatársainak például nem is szabad csak bringával munkába menniük.

Hazafelé jövet a csoport meglátogatta Rostockot, Berlint és Prágát, útjuk pedig június 22-én ért véget.

„Az «Életet a környezetnek, életet az embernek» vetélkedő a következő tanévben is folytatódik majd. Sok ötletünk van mind a tematika, mind a fődíj kapcsán, ám még nem döntöttünk róla", jelentette ki a sajtótájékoztató végén Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: