2019-10-04 08:29:43• hírek • Bajnai Botond

Indul a fűtési szezon – Íme néhány jó tanács

Az időjárás egyre hűvösebbre fordul, ezért a legtöbb háztartásban már beindították a fűtést, vagy ha még nem, a napokban biztosan befűtenek.


Még mielőtt mindenhol megkezdődne a rendszeres fűtés, érdemes a szakemberek néhány, jó tanácsát megszívlelni, arra vonatkozóan, hogy milyen kötelező, illetve ajánlott műveleteket érdemes végrehajtani a rendszer beindítását megelőzően. A témával kapcsolatban a több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező Poszet Ferencet kérdeztük.

 

A szakember elmondta, függetlenül attól, hogy gázkazánnal vagy fa tüzelésű kazánnal, illetve cserépkályhával fűtünk, szükség lesz néhány olyan előkészületre, amely biztonságossá és hatékonnyá teszi az egész fűtési szezont.

 

A legnagyobb körültekintést talán a gázkazánok igénylik. Mielőtt elindítanánk a kazánt, a nyári meleg víz programról, át kell állítani azt fűtés programra, illetve érdemes ellenőrizni a termosztátot is, gyakran előfordul, hogy lemerült benne az elem, ilyenkor pedig nem mindig kapcsol be, vagy nem megfelelően működik.

 

Nagyon fontos, ellenőrizzük, rendelkezünk-e a két évente megújításra szoruló műszaki vizsgával, azzal a bizonyos ISCIR-rel, de érdemes azt is ellenőrizni, van-e érvényes szervizszerződésünk valamelyik céggel. A legtöbb cég, így a Poszet Kft. is, előnyben részesíti azokat, akik érvényes szerviz szerződéssel rendelkeznek. Kiszolgálnak természetesen mást is, viszont hiba bejelentéskor előnyben azok részesülnek, akiket érvényes szervizszerződés köt a céghez. (A Poszet Kft. szervizszerződéseikkel kapcsolatban lejjebb juthatnak több információhoz).

 

Következő fontos lépés a rendszer ellenőrzése: meg kell bizonyosodni arról, van e megfelelő légnyomás a fűtés rendszerben. A gázkazánokon van egy nyomásmérő óra, ami jelzi ezt. Amennyiben nincs meg a szükséges nyomás, a rendszert után kell tölteni.

 

Esetenként szükség lehet a radiátorok szellőztetésére is, viszont csak abban az esetben kell ezt megtenni, ha csak részben melegszik át a fűtőtest. Amennyiben ez a helyzet áll elő, biztosak lehetünk benne, hogy levegő került a rendszerbe, amit ki kell engedni, helyét pedig vízzel utántölteni. Ezt a beavatkozást igazából bárki elvégezheti, de ha valaki bizonytalan a művelettel kapcsolatban, bátran forduljon szakemberhez.

 

Szellőztetésre és utántöltésre lehet szükség abban az esetben is, ha a nyár folyamán festés, vagy bármi más belső munkálatok következtében a radiátorok el voltak távolítva a falról, és miután visszakerültek, nem volt újra feltöltve a rendszer.

 

Egyébként a gázkazánokban van egy automata szellőző is, amely ideális esetben kiengedi a levegőt amit a víz forgat magával, viszont ez nem mindig történik meg, olyankor pedig külső beavatkozásra van szükség.

 

Gyakran előfordul az is, hogy a környéken, az utcában, vagy éppen a házban/lakásban valakik dolgoztak, emiatt a gáz le volt állítva. Ezekben az esetekben sokszor megtörténik, hogy nehezen indul újra a gázkazán, mivel a gázcsőben levegő van. Ilyenkor nem kell megijedni, elégséges többször elindítani a kazánt, amíg a levegő távozik a csőből, a gáz pedig eléri a gyújtást. Általában 3-4 indítás elegendő szokott lenni.

 

Ami a fa tüzelésű kazánokat illeti, kicsit más a helyzet. Évente, a fűtési szezon előtt kötelező kikotorni a kéményt, nehogy télvíz idején adódjanak problémák. Mivel kátrány rakódik le a kémény falára, az könnyen eltömíti a járatot, sőt, a lerakódás könnyen be is gyúlhat. Ezek elkerülése érdekében viszont érdemes szakembert hívni, a kémény kotrását érdemes kéményseprőre bízni.

 

A cserépkályhák esetében szintén elengedhetetlen a kémény kitakarítása. A megfelelően karban nem tartott kémények okozzák telente a tűzesetek zömét. Családunk és otthonunk biztonsága érdekében nem szabad elhanyagolni ezeket a műveleteket.

 

Végül a már említett szervizszerződésekkel kapcsolatban, Poszet Ferenc elmondta, a Poszet Kft. kétféle szervizszerződést kínál ügyfelei számára. Az egyik egy átalánydíjas szerződés, amely megkötésekor egy bizonyos pénzösszeget fizet az ügyfél, viszont meghibásodás esetén a javítást már nem, kizárólag a beszerelt alkatrész árát kell megtérítenie. Ugyanakkor létezik egy keretszerződés is, mely aláírásakor semmilyen költség nem terheli az ügyfelet, viszont kiszállás esetén a javítást és az alkatrészt is a kliens fizeti.

 

Szervizszerződéssel viszont érdemes mindenkinek rendelkeznie, hiszen, amennyiben a tél folyamán meghibásodik a kazánja, a szerződést megkötő cég előnyben részesíti az ügyfelet, és a legrövidebb időben belül kiszáll a helyszínre és elhárítja a meghibásodást.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: