2010-10-19 09:29:15• hírek • Szatmár.ro

Indítvány a kormány ellen

A román ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be hétfőn a bukaresti kormány ellen, a törvényhozó testületnek a jövő héten kell szavaznia Emil Boc miniszterelnök kormányának sorsáról.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) bizalmatlansági indítványát hétfőn iktatták a parlamentben, amelynek vezetősége úgy döntött, hogy október 27-én kerül sor a bizalmi szavazásra.
Az indítványt 209 honatya írta alá. Ők a Boc-kormány menesztése után válságkabinet felállítását akarják, amelynek előre hozott parlamenti választást kellene kiírnia. Feladatai közé sorolják még a Nemzetközi Valutaalap szervezésében tavaly kötött, 20 milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodás újratárgyalását.

A Demokrata Liberális Párt (PD-L), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve a Románia Haladásáért Országos Szövetségbe (UNPR) tömörült független honatyák által támogatott kormány megbuktatásához legalább 236 szavazatra van szüksége az ellenzéknek, de nem rendelkezik ennyi vokssal; a kormányoldalon is meg kell győznie honatyákat a kormány menesztésének szükségességéről ahhoz, hogy kezdeményezését siker koronázza. Legutóbb tavasszal próbálkozott az ellenzék a Boc-kormány leváltásával, akkor nyolc szavazat hiányzott a diadalhoz.

A román kormány július 1-től kemény megszorító intézkedéseket vezetett be; egyebek között 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazottak bérét, és öt százalékponttal, 24 százalékra emelte az áfát.

Romániában az elmúlt húsz évben egyszer sikerült leváltani kormányt bizalmatlansági indítvány révén. Ez tavaly, a romániai államelnök-választás előtt történt. A liberálisok és a szociáldemokraták az Emil Boc vezette kisebbségi kormányt buktatták meg az RMDSZ segítségével. Az RMDSZ ebben az időben ellenzékben volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: