2011-06-19 12:14:43• hírek • Szatmar.ro

Incidensek nélkül ért véget a melegfelvonulás

Komolyabb incidensek nélkül ért véget szombat este a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) szervezésében tartott melegfelvonulás Budapesten.

Mintegy másfél ezer ember részvételével indult el szombat délután az idei Budapest Pride rendezvény keretében szervezett meleg méltóság menete a Hősök tere torkolatától. A felvonulást több száz rendőr biztosította.

Három kamion mögött sorakoztak fel a megmozdulás résztvevői, akik között több közéleti személyiség és politikus is megjelent. Az Oktogonnál csoportosuló ötszáz ellendemonstráló miatt a teret megkerülve, módosított útvonalon érkeztek az Alkotmány utcába. Az ellentüntetők megpróbálták áttörni a kordonokat, ezért a rendőrök könnygázzal fújtak le több embert. A lezárt utakon át végigkísérték és folyamatosan szidalmazták a felvonulókat, de a fémkordonokon és a rendőri sorfalon át nem tudtak a felvonulók közé jutni.

A Kossuth téren szintén több mint száz ellendemonstráló gyűlt össze, és a felvonuláson résztvevőket bekiabálásokkal gyalázták, a felszólalókat pedig füttyszóval próbálták megzavarni. A feleket itt szintén fémkordonok és teljes védőfelszerelést viselő rendőrök sorfala választotta el.

Stuart Milk, a Harvey Milk Alapítvány vezetője a felvonulás kezdetén tartott beszédében úgy fogalmazott: lehet, hogy megpróbálták megállítani és diszkriminálni  őket, de mégis megtartják a Pride-ot. Szavai szerint lehet, hogy megpróbáltak diszkriminatív rendelkezéseket írni az alkotmányba, de mégis itt vannak, hogy elmondják: egyenlőek.

Beszéde végén felolvasta Barack Obama közleményét, amelyben az amerikai elnök az ENSZ pénteki, az LMBT-közösség tagjainak alapvető jogaiért kiálló határozatát üdvözölte.

Az Amnesty International Európai Irodájának igazgatója emlékeztetett arra, hogy februárban is felszólaltak, amikor a rendőrség nem akarta engedélyezni a Pride útvonalát. Nicolas Beger arra kért minden jelenlevőt, hogy emlékezzenek meg azokról, akik nem tehetik meg, hogy nyíltan vállalják önmagukat. Elszomorítónak nevezte, hogy az új magyar alaptörvényből kimaradt a szexuális orientáció alapú diszkrimináció tilalma és, hogy rendkívül szűk módon határozták meg a házasság fogalmát.

A rendezvény végén felszólalók bírálták a nemrégiben elfogadott új alaptörvényt, amely csak az ellenkező neműek közötti házasságot ismeri el, a szervezők álláspontja szerint a házasság intézménye mindenkit megillet.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő hangot adott annak a véleményének is, hogy Magyarország hamarosan "újra európai lesz", ahol senkinek sem kell félnie vagy megkülönböztetést elszenvednie.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ifjúsági szervezete továbbra is értelmetlennek és a célkitűzéseit tekintve zavarosnak tartja a homoszexuálisok felvonulását, véleményük szerint a házassághoz két igen kell és két nem. Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke szombaton az MTI-nek azt mondta, bár a békés gyülekezéshez való alkotmányos alapjog mindenkit megillet, az európai homoszexuális szervezetek évről évre megrendezésre kerülő európai "road-show"-ja számos európai nagyvárosban csak komoly rendőri jelenlét mellett biztosítható.



Incidensek nélkül ért véget a melegfelvonulás Fotó: mti


 

A BRFK a felvonulás miatt már péntek estétől fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban. A rendőrség térfigyelő kamerákat szerelt az oszlopokra, és szalagokkal zárta le a felvonulás teljes útvonalán a parkolóhelyeket. Az útkereszteződéseknél motoros rendőrök és járőrautók álltak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint 77 gépkocsit helyeztek át a rendőrök a lezárt területekről a környező utcákba.

Incidensek nélkül zajlott le a melegfelvonulás szombaton Bécsben, Szófiában, illetve Zágrábban is.
Bécsben az esős idő ellenére több tízezren vonultak fel. A szervezők délután százezerre becsülték a résztvevők számát, a rendőrség egyelőre nem közölt adatokat.

A bolgár fővárosban csaknem 300-350-en gyűltek össze a menet indulására, jóllehet a szervezők idén 1000 fölötti számú résztvevőre számítottak.

Zágrábban mintegy 4 ezerre becsülte az APA osztrák hírügynökség a szombati melegfelvonulás résztvevőinek a számát. A hírügynökség szerint a felvonulást csaknem 1500 rendőr biztosította, hogy megakadályozzák az egy héttel ezelőtti spliti felvonuláson történtek megismétlődését. A horvát tengerparti városban akkor tüntetők támadták meg a menet mintegy 400 résztvevőjét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: