2009-12-02 10:00:03• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Incidens nélkül vonult a Noua Dreapta

Incidens nélkül zajlott le kedden Sepsiszentgyörgyön a Noua Dreapta (Új Jobboldal) elnevezésű szélsőségesen nacionalista román szervezet tüntetése - tájékoztatta az MTI-t Antal Árpád, a város polgármestere.

A szervezet körülbelül két héttel ezelőtt már jelezte, hogy tagjai fel akarnak vonulni a székelyföldi városban december elsején, Románia és Erdély egyesítésének, az egyesülés kimondásának évfordulóján. A helyi önkormányzat már akkor közölte, hogy nem engedélyezi a megmozdulást.  

Mint Antal Árpád elmondta, a tüntetők a közeli Brassóban gyülekeztek, a román csendőrség onnan kísérte őket Sepsiszentgyörgy központjáig. A polgármester elmondása szerint a tüntetők délelőtt bementek az ortodox templomba, onnan pedig a Mihai Viteazul térre vonultak koszorúzni.

A közelben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai rendeztek kisebb ellentüntetést. A két megmozdulás azonban kimerült jelszavak kiabálásában. A román szélsőségesek hangosan kiáltották: "Székelyföld a románoké", a magyar tüntetők pedig egyebek között a "Vesszen Trianon!" jelszóval és a székely himnusz eléneklésével válaszoltak.

A román fiatalok többsége vélhetően most először járt Székelyföldön - mondta Antal Árpád, aki szerint csaknem kétszer annyi csendőr vigyázott a rendre, mint ahányan maguk a tüntetők voltak. A polgármester nagyra értékelte a román hatóságokkal való együttműködést, és köszönetet mondott a lakosságnak is, amiért nem válaszolt a provokációra, megőrizte nyugalmát.


Noua Dreapta: felvonulhattak Sepsiszentgyörgyön
Noua Dreapta: felvonulhattak Sepsiszentgyörgyön


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: