2013-11-20 16:10:11• hírek • Kocsis Zoltán

Inasok kerestetnek!

A törvényhozók reményei szerint új fejezetet sikerült nyitniuk Románia szakemberképzésében az inastörvény néhány hónappal ezelőtti elfogadása révén. Ez lehetővé teszi, hogy kereskedelmi társaságok inast alkalmazhassanak, akik aztán elsajátítják és továbbviszik az ominózus mesterséget. Elvileg a munkaadó és az inas egyaránt jól jár.

Romániában 25% körüli a munkanélküliség aránya a fiatalok körében, ráadásul egyre több befektető panaszkodik a munkaerő szakképzetlensége miatt. Mindez hatalmas kérdőjelet állít az utóbbi évtizedekben folyamatos reformok által sújtott tanügyi rendszer mellé. Az inastörvény viszont megteremti a lehetőséget, hogy a 16-25 év közötti fiatalok a szakma megtanulása mellett pénzt is keressenek, amint Pataki Csaba RMDSZ-es szenátor fogalmazott a nyár elején.

Az inastörvény szerint cégek, vállalatok, kereskedelmi társaságok inasokat fogadhatnak, akik a szakemberek mellett megtanulhatják a szakmát. A két fél 12, 14 vagy 36 hónap időtartamú szerződést köthet egymással. A munkaadó vállalja, hogy ezen periódusban munkát biztosít az inasnak, akit csak arra a feladatkörre használhat, amelyről a szerződés rendelkezik. A munkaadónak fizetést is biztosítania kell, amelynek összege nem lehet kisebb, mint a minimálbér. Az alkalmazónak rendelkeznie kell egy olyan személlyel is, aki koordinátorként tartja a kapcsolatot az állami intézményekkel, az inasokkal, a vezetőséggel.

A másik oldalon viszont az inasnak a szerződésben rögzített idő lejártával vizsgáznia kell. Annak függvényében, hogy egy, kettő vagy három éves szerződése volt, 1-es, 2-es vagy 3-as kategóriának megfelelő tudásszintről kap igazolást.

Marcel Marusca, a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a megyében még egyetlen inasszerződést nem kötöttek. Ám az általuk megkeresett cégek - elsősorban textilipar vagy fémfeldolgozás területén tevékenykedők - közül többen is nyitottnak bizonyultak. „Ha Németországban, Norvégiában vagy éppen Olaszországban jól működik, akkor miért nem működhetnek nálunk?" , mondja.

Az ügynökség adatai szerint a 2013-as tanév során Szatmár megyében 740 fiatal fejezte be tanulmányait, ám csak alig több mint kétszázan találtak munkahelyet...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: