2012-06-29 12:29:55• hírek • Szatmár.ro

In memoriam Csillag Tibor: Magasra tett léc

Csillag Tiborról, Tibi bácsiról három szó jut eszembe: szatmári, szakember és magyar - Kereskényi Gábor gondolatai.

Csillag Tibor ugyanis a régivágású szatmári magyar úriember megtestesítője volt. Büszke volt arra, hogy szatmári és makacsul ragaszkodott a város értékeihez. Több ízben emelte fel szavát a strand jogi helyzetének tisztázása érdekében, a szatmári reptér modernizálásáért és építészeti örökségünk védelmében.

Vállalati jogtanácsosként évtizedeken keresztül a Szatmári Közművek (RAC) szolgálatában állt. Olyan részletesen ismerte a cég jogi ügyeit, hogy még nyugdíjba volnulása után is évekig igénybe vették, igényelték a segítségét.

Nem állt tőle távol az érdekképviseleti tevékenység sem. A Szatmárnémeti RMDSZ alapító tagja volt, és három cikluson keresztül önkormányzati képviselőként tevékenykedett a Városi Tanácsban (1992-2000, 2004-2008). Munkássága elismeréseként 2008. március 15-én megkapta a városi RMDSZ díját szervezetépítés kategóriában. 2008-tól nem vállalt újabb tanácsosi mandátumot, de jogi szakértőként tovább segítette a frakció munkáját. A tisztségeit mindig szolgálatként értékelte, s alázattal, nagyfokú szerénységgel látta el feladatát.

Sokszor állt elmélázva a Pannónia szálló előtt, vagy más régi épületet szemlélve, de nem saját sorsán rágódott, hanem a közügyek foglalkoztatták. Ezektől sohasem tudott elszakadni. Gyakran beszélgettünk a központi és a helyi politika alakulásáról, és a „régi időkről", a régi Szatmárról, mely a régió vezető városa volt egykor, a polgári kisváros, ahol a kölcsönös tisztelet románok és magyarok között íratlan törvény volt... Egy ilyen beszélgetés alkalmával derült ki, hogy már nagyapámmal együtt dolgozott kezdő jogtanácsosként. Talán ezért is éreztem nagyon közel magamhoz. Úgy éreztem tanulnom kell tőle, hisz mind emberileg, mind jogászként magasra állította a mércét.

A választások után biztatott, hogy ne adjuk fel, dolgozzunk tovább, szerda délután pedig arról beszélgettünk, hogy jogi tanácsaival tovább segíti a frakciót...

Váratlan távozásával hatalmas űr keletkezett a frakcióban és a városi szervezetben egyaránt. A Szatmárnémeti RMDSZ szervezete és frakciója saját halottjának tekinti Csillag Tibort.

Csillag úr, Tibi bácsi, nyugodj békében!
Kereskényi Gábor

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: