2007-10-05 19:55:25• hírek • Szatmár.ro

Immunerősítés házilag

imuneroAz őszi-téli hónapok előtt nem árt megerősíteni, hogy működése hatékonyabb legyen.

Immunrendszerünk a szervezet egyik legfontosabb egysége, amely megvéd a baktériumoktól és vírusoktól. Az őszi-téli hónapok előtt nem árt megerősíteni, hogy működése hatékonyabb legyen.

Az immunrendszer a szervezet legfontosabb védelmező rendszere, amely támadásba lendül a baktériumok és vírusok ellen. A kórokozók szerencsés esetben gyengébbnek bizonyulnak, és elpusztulnak, még mielőtt bármi bajt okoznának. Néha viszont a falósejtek túllépnek saját hatáskörükön, és megtámadják, illetve elpusztítják a szervezet normális, egészséges sejtjeit is. Ilyenkor beszélünk auto-immunbetegségről. Jellegzetes példa erre a reuma, a pikkelysömör vagy a krónikus gyulladásos bélbetegségek.

Fontos, hogy az immunrendszert egyensúlyban tudjuk tartani, hogy képes legyen felismerni és elpusztítani a kórokozókat, de ne legyen túl aktív, és ne támadja meg a szervezetet.
Az immunrendszer legnagyobb ellensége a folyamatos stressz, a hajszolt munkahelyi légkör, a túlzott aggodalom, a veszekedés és a félelem. Mindezek hatására a mellékvese a normálisnál több kortizol hormont termel, ez pedig megzavarja az immunsejtek működését, tehát gyengíti a test egész védekezőrendszerét. Ha ellensúlyozni akarjuk a negatív hatásokat, tenni kell azért, hogy az immunrendszer kellőképpen erős maradjon.

Ennek több módja is van, a legfontosabbak: megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres váltózuhany, illetve szaunázás.

Alvás

A szervezet alvás közben töltődik fel. Ilyenkor csökken a stresszhormonok szintje és a vérnyomás, lassul a pulzus, és minden életfunkció energiatakarékos üzemmódra vált. Így az immunrendszer használhatja az összes fennmaradó energiát, hogy ellenőrizze a komplett védelmi rendszert.
Az alvásigény egyéni, mint az ujjlenyomat, de átlagosan legalább hat–nyolc óra kell a teljes regenerálódáshoz.

Mozgás

 Mozgás közben a szervezet fokozottan termeli a védősejteket, amelyek aktívabbak, jobban növekednek, és ütőképesebbek, mint általában. Ebből a szempontból ideális mindenféle, kitartást igénylő mozgás. Ez lehet hetente háromszor harminc–negyvenöt perc kocogás, gyaloglás, kerékpározás vagy úszás. Fontos, hogy a pulzus kissé megemelkedjen, ugyanis csak ilyenkor vesz fel több oxigént a szervezet.

Ennek hatására javul a belső szervek és az izmok vérellátása, az anyagcsere pedig csúcsteljesítményen pörög. A szükségtelen anyagok leépülnek, és új sejtek képződnek. Emellett a mozgás elősegíti a boldogsághormonok (endorfinok) termelődését, a jó közérzet pedig kedvező hatással van a védekezőrendszerre.

Táplálkozás

A szervezetnek sok vitaminra, nyomelemre és ásványi anyagra van szüksége az immunsejtek létrehozásához. Ezeket pedig leginkább zöldségekből, salátákból, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű lisztből készült termékekből tudja felvenni. Aki naponta ötször fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt (pl. egy pohár paradicsomlé, egy alma vagy egy tál saláta), az lemondhat a vitamintablettákról. Tanulmányok és kutatások szerint ugyanis a friss élelmiszerekből felvett értékes anyagokat sokkal jobban tudja hasznosítani a szervezet.

Reuma vagy pikkelysömör esetén a szigorú vegetáriánus étrendre (az állati eredetű ételek, beleértve a tojás és a tejtermékek teljes kiiktatását) való átállás csökkentheti az immunrendszer túlzott működését.

Kneipp-zuhany vagy szauna

A heti ötszöri váltózuhany (legjobb reggelente meleggel kezdeni, váltakozva folytatni, majd hűvössel befejezni) és a szaunázás (hetente egyszer-kétszer) karbantartja az ereket, hiszen ritmusosan összehúzza-kitágítja őket. Ezáltal javítja a vérellátást, átmelegíti a testet és fitten tartja az immunrendszert. A váltózuhany és a szauna egyensúlyt teremt az idegrendszerben, feloldja a görcsöket és egészségesebbé tesz.

Segítség a természetből

Az egyik legjobb természetes immunerősítő az echinacea- (kasvirág-) kivonat, amely serkenti az immunsejtek termelődését.
A fokhagyma (frissen szétnyomva vagy tabletta formájában) és a sarkantyúka fertőtleníti a nyálkahártyákat, a probiotikus joghurtok pedig gondoskodnak az egészséges bélflóráról. nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: