2018-01-19 08:32:28• hírek • Szatmár.ro

Íme, a Magyar Kultúra Hete programsorozat második napjának részletes leírása

Január 20. és 27. között szervezi meg idén az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat, a Zanotta Art és a Brighella Bábtagozat az "Egycsillagú égbolt" - XII. Magyar Kultúra Hete programsorozatot.

Legutóbb az első nap részletes programleírását olvashatták, most szemezgessenek a második nap színes programkínálatából!

 

JANUÁR 21, VASÁRNAP
 

17:00-tól az Északi Színházban láthatják Kocsis István “Jászai Mari (A megkoszorúzott)” hazai ősbemutatóját, ami az Ady Endre Társaság és a Harag György Társulat közös produkciója. Jászai Mari szerepében Kovács Nikolett, rendező Tóth-Páll Miklós.
 

„Réges-régen, ifjúkoromban Szatmárnémeti színháza volt a kedvencem!– nyilatkozta Kocsis István. “Ennek egyszerű a magyarázata: szívesen és magas színvonalon mutattak be e színházban új magyar drámát. Hány bemutatóm is volt ott? Fél tucat? Mind ősbemutatók. Gyöngyösi Gábor, Kovács Ádám, Kovács Ferenc rendezték ott annak idején a legjobb előadásokat.”
 

 „Igazi Színházat, mely a világ nyolcadik csodája lesz! Nem teszi be oda lábát hivatalnok: az elhivatottak színháza lesz! … S ha a színház felnő önmagához, akkor a leghatékonyabb segítség az ember megváltásában... A színház elő fogja készíteni a csodát... Ráébreszti az Embert arra, hogy nem a pillanatnak kell élnie... S akkor nem gyarló önmaga válik meghatározóvá... Fel­szabadul... Látóvá válik. Látni fogja az Élő Égi Igazságot, a Legyőzhetetlent... Látni fogja azt az Igazságot, aki Isten önvédő megnyilvánulása...  Megvilágosodik... Az Embert bizony a Színház megvilágosítja... S a megvilágosított ember győzedelmeskedik: önmaga felett és a múlandóság felett... Bizony szent háborút vívunk a Színházban... A szakrális beavatások helye lesz a színház: sikeres beavatásokon fogunk ámulni.

A katarzis maga a tisztítótűz... Mi is történik a valódi drámában? A tragédiát az teszi igazi drámává, hogy főhőse az adott drámai helyzetben csak akkor győzedelmeskedhet, ha nem győzedelmeskedik. Vereségében diadalmaskodik: nem megsemmisül, hanem belép az örökkévalóság kapuján... És e kapu fénye elárasztja a nézőteret... És a katarzis ellenállhatatlan erővel sugalmazza, hogy aki meg akarja tartani életét, elveszti, aki pedig földi céloknál nagyobbakon tartja tekintetét, az megnyeri.

A katarzis a halhatatlanság itala... A katarzis más minőséggé formálja az embert... Azzá, aki megvívja szent háborúját a sátánnal... És aki a valódi katarzist legmélyebben átéli, megpillantja Teremtőjét... E pillantásba belehal és újjászületik... Áldott legyen a katarzis! Áldott legyen a beavató színház minden szent rítusa: megvilágosító ereje és hatalma. A színház valódi szellemi központ, beavató központ... Színészkirálynő, a legszentebb beavatás papnője lehetsz! Hatalmas vagy, erős vagy, legyőzhetetlen vagy!” (Jászai Mari)


 

19:30-tól az Iparosotthonban tekinthetik meg Tóth-Máthé Miklós “A zsoltáros és a zsoldos” című előadását, a Magyar Drámák Színháza és a Váci Dunakanyar Színház produkcióját. A szereplők Ivaskovics Viktor, Horányi László, Havasi Péter és Farkas Tünde. A darabot rendezte Kiss Domokos Márk.
 

Tóth-Máthé Miklós egyfelvonásos színműve 1991-ben látott napvilágot. A mű szerzője a reformáció nagyjai közül a legsokoldalúbb egyéniséget, Szenczi Molnár Albertet, a protestáns polgári irodalom jeles költőjét, zsoltárfordítóját, egyházának tudósát, gyakorlati igehirdetőjét, iskolaalapítóját és még számos polihisztori tevékenység művelőjét teszi meg főhősévé.
 

Az epizód, amelyet a szerző barokkos irodalmi nyelven megjelenített, azt az időszakot öleli fel, amikor Szenczi Molnár Albert Heidelbergben élt, és elérte őt is a harmincéves háború pokla, kirabolták, megkínozták, majd egy padlásszobában házi őrizetben tartották, mint a katolikus egyházra igen veszélyes reformatát. Fogva tartója egy spanyol zsoldoskapitány volt, aki naponta kért tőle írásos beszámolót, részben eddigi életéről, másrészt pedig a reformációban elöljáró, résztvevő neves személyekről.
 

A teljes árú jegyek 20 lejért, a diák és nyugdíjas belépők pedig 15 lejért vásárolhatók meg az Északi Színház pénztárában.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: