2013-09-03 11:02:45• hírek • MTI

Imanap és böjt Szíriáért

A közel-keleti országok keresztény és muzulmán vallási vezetői egymás után jelzik csatlakozásukat a Ferenc pápa által szeptember 7-re meghirdetett nemzetközi böjt- és imanaphoz.

A Fides vatikáni hírügynökség hétfői jelentése szerint többek között Ahmed Badreddín al-Hasszún szíriai nagymufti is Rómába készül, hogy részt vegyen a Szent Péter téren jövő szombatra - este héttől éjfélig - meghirdetett imán. Erről a nagymufti Mario Zenari damaszkuszi apostoli nunciust értesítette.

Hani Bakhoum Kiroulos az alexandriai pátriárkatus titkára szintén a Fides-szel közölte, hogy az Egyiptomban élő keresztény közösségek lakóhelyükön csatlakoznak a böjt- és imanaphoz. Hozzátette, "senki sem indokolhatja a közel-keleti katonai beavatkozást a keresztény közösségek védelmére hivatkozva".

A szombati böjt- és imanaphoz már csatlakoztak a szentföldi keresztény közösségek és az ott szolgáló rendek is. Béchara Boutros Rai, a maroniták antiókhiai pátriárkája és Juhana Jazigi antióchiai görög ortodox pátriárka közös közleményben hangoztatta, hogy az általuk vezetett közösségek is részt vesznek a békeimán. Az olasz Comunione e Liberazione katolikus mozgalom, a különböző olaszországi egyházi rendek, pacifista csoportok  és a Marco Pannella vezette olasz radikális párt is csatlakozott a pápa által meghirdetett kezdeményezéshez.

Soha többé háborút! Soha többé háborút! - kilenc nyelven ismételte el Ferenc pápa hétfői Twitter-üzenete (@pontifex) az egyházfő vasárnap elhangzott szavait. A mondat elsőként XII. Pius-tól hangzott el 1951 karácsonyán, később több pápa is megismételte, közöttük II. János Pál 2003 januárjában az iraki beavatkozást megelőzően.

A Szíriával szembeni fegyveres csapás a térség más országaira is átterjedhet, "világméretű háborút" kockáztatva - hangoztatta Mario Toso püspök, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának főtitkára hétfőn a Vatikáni Rádióban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: