2011-08-29 10:40:18• hírek • Kocsis Zoltán

Imádta a közönség a Beatricét

„Ennyi embert még nem láttam a Kossuth-kertben", mondta valaki percekkel a Beatrice koncert kezdete előtt, amely sok mindent elárult arról, mekkora érdeklődést váltott ki a magyar rocktörténelem egyik legendájának szatmárnémeti fellépése. A nagyszínpad előtti tér ismét teljesen megtelt, sőt, ezúttal kevésnek is bizonyult.

Kevesen tudják a Beatricéről, hogy 1969-ben, még leányzenekarként alakult! Ennek azonban már évtizedek óta nyoma sincs a zenekar repertoárjában, Nagy Feró feltűnése óta ugyanis az együttes egyet jelent az éles rendszerbírálattal, a magyarságtudat vállalásával, a néha kissé vulgáris szövegekkel. Na meg a kemény gitárriffekkel, a hard, a punk és az alternatív rock ötvözetével.

Minderre pedig a szatmári közönség vasárnap este messzemenőkig vevő volt, hatalmas buli alakult ki az olyan évtizedes slágerek hallatán, mint a XX. század, a Nyolc óra munka, a Mielőtt végleg elmegyek (amit Feró a Bikininek írt) vagy az Azok a boldog szép napok. Nem maradhattak el a „nemzet csótányának" szabad szájú beszólásai sem, amely néha egy kis stand up comedy-vel is megtoldotta az akusztikus élményt.

Az eredeti tervekkel ellentétben a Beatrice koncert után került sor Felméri Péter stand up fellépésére is, amelynek köszönhetően kellemes nevettetéssel zárult a Partiumi Magyar Napok.

Mármint a Kossuth kertben, mert az új központban ekkor vette kezdetét a záró aktus első „félideje", a magyar világi zenének, a Besh o droM zenekarnak a koncertje. Az 1999-ben alakult együttes, melynek neve lovári cigány nyelven azt jelenti, hogy „üld meg az utat!" (azaz a lovat, tehát indulj el!) a balkáni és román cigány illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöz magyar zenével. A különleges hangzásvilágú muzsikára azonban sajnálatos módon viszonylag kevesen voltak kíváncsiak.

Nem úgy a Ghymes zenekarra, a felvidéki együttes tiszteletére még ha hézagosan is, de megtelt az színpad előtti tér. (Ezt látva felmerült a kérdés, hogy talán a Beatricének is helyet lehetett volna adni az Október 25 téren...) A magyar, közép- és kelet-európai gyökerekből eredő zenei világot rockos elemekkel vegyítő zenekar minőségi, ám talán kissé nehezebben emészthető zenei élménnyel ajándékozta meg Szatmárnémeti közönségét a X. Partiumi Magyar Napok zárásaként.

Látogatasd meg és like-old a Szatmár.ro Facebook oldalát!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: