2012-06-14 17:26:29• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyés: mindig is érdekelni fog a közösség sorsa

26600 - 20624. Sportnyelven ennyi volt a különbség a vasárnapi helyhatósági választáson Ilyés Gyula aktuális polgármester és Dorel Coica között. A kihívó javára.

„Számomra meglepetés volt az eredmény. Nem is az, hogy az emberek nem engem választottak, hanem inkább az, hogy miként választották Coicát", kezdte a beszélgetést Ilyés Gyula. „Mi folytattunk egy pozitív kampányt, amire az emberek hozzáállásukban jól reagáltak. Az ellenfél egy rettentően destruktív kampányt folytatott, amire az emberek egy idő után elutasítólag reagáltak. Aztán mégis megszavazták őket", fogalmazott a polgármester.

Az öt nappal ezelőtti választásokon közel tízezer emberrel több ment el szavazni, mint négy évvel ezelőtt. A Szociál-liberális Szövetség (USL) országosan egy olyan szavazási és változtatási hullámot gerjesztett, ami Szatmárnémetit is elérte. „Nagy számú olyan szavazó járult az urnákhoz, akik ezt korábban nem tették meg. Ez önmagában örvendetes, ám egyben azt is bizonyítja, hogy őket könnyen lehetett befolyásolni", magyarázta Ilyés.

A polgármester az utóbbi időben többször felemelte a szavát az ellen, hogy sokan degradálták Szatmárnémetit, mint várost, és ezt ezúttal is megtette. „Ha bármi rossz történt, mindig a várost festették meg rossz színben. Szidják inkább a polgármestert, de a várost, mint közösséget, mint életteret hagyják békében".

A választások és a kampány tanulságaként Ilyés kijelentette, hogy az RMDSZ helyi szervezetének újra kell gondolnia szervezési kapacitásait. „Az emberek akkor fognak ráébredni az RMDSZ szerepére, amikor az nem fog tudni kiállni értük. A következő négy évben nem látom túl rózsásnak a szatmári magyarság helyzetét. Ennek ellenére az RMDSZ állandó munkájával igyekszünk majd képviselni őket", tette hozzá.

Saját jövőbeli terveiről elmondta, hogy semmiképpen nem folytatja a városházán belül. A rengeteg felhalmozott tudást azonban szeretné más fajta adminisztratív tevékenységben kamatoztatni. Ha ez nem sikerül, árulta el, akkor a gazdasági életben kíván tevékenykedni. „Olyan munka kell, ami szakmai elégtétel és kihívás is egyben", mondta. Ezzel együtt nem kíván hátat fordítani az RMDSZ-nek sem. „A szervezet alapítói között voltam, majd nyolc évig elnöke voltam. Nem tudok és nem is akarok hátat fordítani neki. Bármikor kész vagyok segédkezet nyújtani neki, ha szükség lesz rám. Továbbra is érdekelni fog a szatmári közösség sorsa, problémái. Remélem, továbbra is lesznek tettre kész, tenni akaró emberek az RMDSZ-ben, akik képviselik a szatmári magyarságot", mondta Ilyés.

A polgármester rövid távon nem látja rózsásnak a szatmárnémeti adminisztráció jövőjét. Éppen ezért kérdéses számára az is, hogy érdemes lenne-e alpolgármesteri tisztséget vállalni az RMDSZ számára. „Egy olyan polgármesteri stábbal, akikkel érdemben együtt lehet dolgozni és amennyiben jól meghatározott funkciókat kapna az alpolgármester, akkor érdemes lenne elvállalni. Viszont ha csak bábnak, feladatok nélkül kell az RMDSZ-es alpolgármester, akkor erre nincs szükségünk. Kudarc esetén ugyanis nekünk is csak bukta lenne a sorsunk", magyarázta.

Pesszimistán vélekedett a különböző magyar kulturális és oktatási intézmények támogatottságáról is. „Ott van például a Kölcsey. A következő két évben szerettük volna teljesen felújítani. Kíváncsi vagyok, hogy a következő városvezetés mennyit áldoz majd erre?"

A polgármester élesen bírálta Coicát a választások utáni első tévéinterjúja miatt is. „Nem tudta mit szóljon az emberekhez, csak a régi sérelmeit sorolta és fenyegette azokat a lakosokat, akik megválasztották", mondta Ilyés Gyula.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: