2009-04-01 15:02:11• hírek • Parajdi Andrea

Ilyés: érdemes beiratkozni a hőszigetelési programba

Népszerűvé válhat az országos hőszigetelési program a lakotársulások körében, hiszen a kormány csökkentett az önrészeken. Ilyés Gyula polgármester úgy véli, annak ellenére, hogy a módosítások nagyobb procedurális terhet rónak az Önkormányzatokra, érdemes kihasználni a program adta lehetőségeket. A hőszigetelt tömbházak a városkép esztétikai hatásán is javítanak.

Városunkban is több kísérlet volt arra, hogy felkeltsék a korábbi formában meghirdetett hőszigetelési program iránti érdeklődést. Versenyt hirdettek Zöld város, tiszta város címmel, amelynek nyertes lakótársulatai úgy iratkozhattak be a programba, hogy a saját önrészük előteremtését a város is segítette.

A verseny három győztesén kívül, három másik lakótársulat is jelentkezett a programba. Hőszigetelés céljából kormánypénzekre ezidáig mindössze hat Szatmárnémeti tömbház pályázik, még a program régi feltételei mellett. A változtatások következtében országszerte robbanásszerű érdeklődésre számítanak, hiszen csökkentek a szükséges önrészek: most a költségek 50%-át az állam, 30%-át a városi tanács, illetve 20%-át a lakótársulások fizetik.

Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere, illetve Magureanu Liliana, az Energetikai Iroda vezetője szerdán sajtótájékoztatón ismertették a programmódosítások új fejezeteit. -Sokkal jobban megnövelték a procedurális folyamatokat, s sokkal több teendőt szabtak ki az Önkormányzatokra. Még ezek ellenére is csak biztatni tudunk minden lakótársulást arra, hogy éljen a program lehetőségeivel - mondja Ilyés.

A változtatások lehetővé teszik, hogy a város hozzájárulhasson a lakótársulások önrészéhez. Például, ha egy-két szerényebb körülmények között élő család vagy nyugdíjas személy nem tudja előteremteni a szükséges pénzt, helyettük az Önkormányzat befizetheti az összegeket, annak érdekében, hogy ütemesen haladhassanak az előkészületekkel.

Mindenekelőtt a város a tömbházakat illetően egy típusfelmérést is el kell végezzen, ugyanis a módosítások meghatározzák, hogy a különféle struktúra és anyagösszetétel alapján épült lépcsőházakra különböző kivitelezhetőségi tanulmányokat kell készíteni.

- Ez a feladat néhány hónap alatt fejeződik be, azt viszont semmiképpen sem szeretnénk, ha az érdekeltek arra várnának, hogy végéhez érjen a típusfelmérés. Bármikor lehet jönni hozzánk, és lehet érdeklődni, hiszen a tanulmányok előkészítése hosszú időt igényel - magyarázza Szatmárnémeti polgármestere, aki azt is elmondta: a jövő évi költségvetésből minél több pénzt akarnak erre a célra elkülöníteni, hiszen a hőszigeteléssel nem csak a családok nyernek, hanem az egyes lakótelepek is esztétikusabb összhatást kaphatnak.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: