2011-04-19 12:33:28• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyés: „Nem értem a lakókat”

Amint arról korábban a Szatmár.ro is beszámolt, külföldi ihletettségből kiindulva Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala úgy döntött: két, felújítás előtt álló tömbház falát egy-egy képzőművészi alkotással próbál feldobni. A terv komoly hullámokat keltett olvasóink között, ezért úgy döntöttünk, ezekkel kapcsolatban megkérdezzük Ilyés Gyula polgármestert.

A város első embere elmondta, mindenképpen pozitívumnak tekinti, hogy többen is pozitívan értékelték az alapötletet, ugyanakkor nem érti, hogy többen azt kifogásolták, miért nem kérték ki a lakosok véleményét. „Ez egy közberuházás, aminek többletköltségeit teljes mértékben a polgármesteri hivatal fedezi. A lakók egy pluszértéket kapnak azáltal, hogy 80%-ban közpénzekből leszigeteljük és felújítjuk a tömbházukat. Azzal pedig, hogy valami újdonságot festünk az épület falára, azzal nem sértjük meg senkinek a magánéletét, a privát szféráját. A tömbház külső fala úgymond a város tulajdona, hisz a város összképét formálja. Meggyőződésem, hogy ez a két alkotás sok átutazónak, turistának felkelti majd a figyelmét és talán pozitív irányban módosítja Szatmárnémetiről kialakított véleményét".

A polgármesteri hivatal közreműködésével az idei esztendőben nyolc tömbház kerül felújításra, aminek a legfontosabb eleme, hogy valamennyi kívüli szigetelést kap. Ilyés elmondta, hogy az általa vezetett hivatal minden lakóközösség számára megteremti az alkalmat arra, hogy jelezze részvételi szándékát ebben a projektben: „Amikor egy közösség jelzi, hogy összegyűjtötte az önrészt (20%, szerk.), akkor mi saját költségünkön elkészítjük a terveket, majd a dokumentációt felküldjük Bukarestbe. Amennyiben a kormány áldását adja rá és biztosítja a kivitelezés költéségnek 50%-át, akkor mi is hozzátesszük a magunk 30%-át", magyarázta az ügyintézés menetét Ilyés.


Tömbház-kozmetika: előtte és utána
Ön melyik házban lakna szivesebben?


A polgármester elmondta, hogy eddig felújított blokkok esetében sem kérték ki a lakosság vélemény az épületek színét illetően, hisz ez a városrendezési tervek készítőinek a kompetenciája. „Különben is, az ANL-lakások is színesek, mégsem hallottam senki részéről sem, hogy nem tetszik a színe, ezért nem költözök be", mondta Ilyés.

Ami Ion Sasu képzőművész terveit illeti, amelyek a már említett, az egykori Luceafarul mozi melletti két tömbház falára fel fognak kerülni, Ilyés megkérdőjelezte a konzultáció jogosságát: „Ő egy ismert és egy elismert képzőművész. Ezek az alkotások hangulatokat gerjesztenek majd, és biztos vagyok benne, jobb hangulatot gerjesztenek majd, mint a kommunizmusból megörökölt egyhangú, szürke falak."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: