2012-05-07 18:05:06• hírek • Szatmar.ro

Ilyés: Júliusban megnyílik a városi strand

Július közepéig tart a „mindent vagy semmit" játék a szatmárnémeti strand körül: a kivitelezőnek addig kell megnyitnia a létesítményt, különben mindent elveszít, amit eddig befektetett. Ilyés Gyula és Csehi Árpád munkalátogatást tett a helyszínen.

Szatmárnémeti polgármestere valamint a Szatmár Megyei Tanács elnöke meglátogatta a strandot, hogy felmérje a munkálatok állapotát. „Júliusban biztosan megnyílik a strand, amennyiben a munkálatok ilyen ütemben haladnak. Ha mégsem, akkor mindkét fél számára kellemetlen helyzet áll elő: a beruházó elveszíti a pénzét, a város viszont kap egy olyan strandot, aminek a befejezésére nincs lehetősége", magyarázta el a helyzetet Ilyés.

A polgármester élesen bírálta a beruházókat, mondván: amennyiben ősszel is hasonló ütemben dolgoztak volna, akkor már májusban megnyílhattak volna a strand kapui. „Öltözők, teraszok, kereskedelmi egységek számára fenntartott helyek készültek már el. A technikai feltételek pedig már ősszel is adottak voltak", mesélte a helyszínen látottakat a polgármester. Amint azt a Szatmár.ro az ősszel is megírta, hét medence már akkor is közel kész volt. Három kút működőképes, szivattyúk, szűrök szintén fel vannak szerelve. „Ezek technikai beüzemelése időbe kerül, ám ígéretet kaptunk, hogy nem lesz gond vele", mondta Ilyés.

Ilyés és Csehi munkalátogatáson a strandon

Szintén pozitívum, hogy végre sikerült lezárni az összes jogvitát az államosított ingatlanok visszaszolgáltatása következtében fellépett tulajdonjogi perek és nézeteltérések ügyében. Ezek szintén jelentősen hátráltatták az építkezéseket.

A polgármester szerint a városi strand kapacitása jóval meghaladja majd a környező városokét: naponta akár tízezer embert is képes lesz ellátni. Egyelőre azonban csak fürdőzési, lubickolási lehetőségekkel várja majd az érdeklődőket. A kiszolgáló épületek, szállodák, gyógykezelést lehetővé tevő épületek, amelyek igazán fellendíthetnék a város idegenforgalmát, csak később készülnek majd el.

Amint arról több ízben is beszámoltunk, a Vasile Tantas vezette vállalat korábban 49 évre koncesszióba kapta a strandot. Nagyszabású tervekkel (medencék, csúszdák, hotelek, étterem, sportpályák) láttak munkához 2009-ben. És azóta sorra lépték át a határidőket: előbb 2010 november, majd 2011 tavasza, aztán júniusa, végül pedig novembere. A cég megközelítőleg 25 millió  lejt fektetett a munkálatokba, a városi tanács novemberi döntése alapján pedig mindent elveszíthet, amennyiben legkésőbb július 15-én nem lesz megnyitva a strand.

Amennyiben elkészülnek a munkával, akkor a szezon végére Szatmárnémeti már két stranddal büszkélkedhet majd, mivel a tervek szerint augusztusban megnyitja kapuit az AQVASTAR élményfürdő a Sárerdő felé vezető út mentén.

Ilyés Gyula a pompaházban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: