2012-05-16 17:42:54• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyés az elkerülő út megépítésében kéri a kormány segítségét

Arra alapozva, hogy Ovidiu Silaghi közlekedésügyi miniszter Szatmárnémetiben látta meg a napvilágot, Ilyés Gyula polgármester írásban fordult a tárcavezetőhöz, amelyben a megyeszékhelyet elkerülő út megépítésében kér segítséget.

„Kihasználva az alkalmat, hogy a miniszter úr vasárnap Szatmárnémetiben tartózkodott az új kormánybiztos beiktatása ügyében, átadtam neki az elkerülő út dokumentációit, arra kérve Silaghi urat, hogy segítsen az út megépítésében. Ez létfontosságú Szatmárnémeti számára!", jelentette ki Ilyés Gyula szerdai sajtótájékoztatóján.

Mivel Szatmárnémeti több fontos útszakasz csomópontját képezi, a város közútjai igen leterheltek, a forgalom néha elviselhetetlen. Mindez persze érthető, ha figyelembe vesszük, hogy Szatmárnémetin keresztül halad a Magyarországra (petei határátkelő) és Ukrajnára (halmi határátkelő) vezető országút éppúgy, mint a Nagybánya, Máramarossziget, Nagyvárad, Zilah és a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér felé vezető országút. A helyzetet nehezíti, hogy a Szamos észak-dél irányban keresztülszeli a várost, a forgalom egy jelentős részét két közúti hídra korlátozva. Az elkerülő út szükségességét az Institutul de Cercetari in Transporturi - INCETRANS Bukarest intézet által 2010-ben elvégzett tanulmány is igazolja.

Szatmárnémeti vezetősége eddig sem ült karba tett kézzel, hisz az elkerülő út megvalósíthatósági tanulmányát már 2006-ban elkészíttette az Országos Útügyi Vállalat. A „Szatmárnémeti elkerülő út" elnevezésű dokumentációt a Search Corporation készítette el, ebben pedig egy 19,29 kilométer hosszúságú, félkör alakú elkerülő út szerepel.

Ezzel párhuzamosan a Szatmár és a Máramaros Megyei Tanács Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével közösen elkészíttette a Nyíregyháza - Szatmárnémeti - Nagybánya gyorsforgalmi út tervét, amelybe bevették és felhasználták a megyeszékhely elkerülő útjának terveit is. Az összesen 278,5 millió eurós befektetés finanszírozását azonban azóta sem lehetett megoldani.

„Ezt az óriási tervet akkor is némileg kétkedve kezeltem, éppen a hatalmas költségek miatt. Akkor is az volt a meggyőződésem és most is az, hogy Szatmárnémeti elkerülő útját könnyebb finanszírozni, mivel egy jelentősen kisebb beruházásról van szó", jelentette ki Ilyés.

A polgármester, a megye vezetőivel egyetértve, levelében arra kérte a közlekedési minisztert, hogy tekintsen el a gyorsforgalmi úttól és Szatmárnémeti elkerülő útját tekintse külön projektnek. „Mikor lehet esélyünk támogatásra, ha nem akkor, amikor Szatmárnémeti szülöttje áll a közlekedésügyi minisztérium élén", tette fel a költői kérdést a polgármester.

Ilyés arra kéri tehát Silaghit, hogy az adja áldását a technikai-gazdasági mutatók aktualizálásának elkészítéséhez. Ezt el kell fogadnia a kormánynak, ezt követően foglalhatja a 2013-as költségvetésébe az Országos Útügyi Vállalat. Ha ez megtörténne, akkor 2014-ban akár már a kivitelezéshez is hozzá lehetne kezdeni...

A 2006-ban elkészített dokumentáció szerint az elkerülő út összekötné a Zilahi utat a Batizi úttal és dél-nyugat - nyugat - észak-nyugat irányban kerülné meg a várost. A Zilahi útról (amennyiben Szatmárnémeti felé haladunk) a reptér utáni nagy jobbkanyar előtt lehetne ráfordulni és a szatmárzsadányi, a nagykárolyi,  a petei, a lázári és a mikolai utakat érintve érné el a Batizi utat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: