2007-11-22 14:01:19• hírek • Szatmar.ro

Ilyés Gyula az EP választások fontosságáról

gyuszikampkIlyés Gyula polgármester: „Hont” foglalni, egy új Európában csak Együtt lehet.
gyuszikamp Románia az Európai Unió tagja lett. Egy olyan Európához csatlakoztunk, amelyben nagyon sok minden nem a saját országunkban dől el, illetve nagyon sok mindent úgy lehet befolyásolni itthon, hogy európai környezetben kell azt megvitatni, megtárgyalni.

Ezért, hogyha az erdélyi magyarság kezébe vette sorsát ’89 decemberében, úgy, hogy érdekvédelmi szervezetet hozott létre, vállalta a képviseletet az önkormányzatokban, vállalta a képviseletet Románia parlamentjében, akkor kötelező módon kell hogy vállalja és szükséges, hogy vállalja a képviseletet az Európai Parlamentben is. Hiszen minden tevékenységünket, eredményeinket,  politikai vagy érdekvédelmi téren, valamilyen módon érinti az is, ami az Európai Parlamentben, illetve az Európai Unióban történik.

 Nagyon fontos számunkra, hogy a magyar érdekképviselet ott legyen és nagyon fontos az, hogy a magyar képviselet erős legyen. Lehetnek vitáink, természetesen, lehetnek nézeteltéréseink, az erdélyi magyar közösség is éppen annyira különböző, sokszínű,  mint akár a romániai román, vagy a magyarországi magyar, vagy más társadalmak. Mi is politikai, ideológiai, gazdasági, társadalmi, szociális, vallási szempontból különbözünk, tehát közöttünk is megvannak azok a nézeteltérések, kisebb-nagyobb feszültségek, elégedetlenségek, amelyek jellemzőek minden közösségre. Nekünk van viszont egy olyan nagy „gondunk”, ami másoknál nincs meg, hogy egységesek kell legyünk, mert hogyha különbözően szavazunk, akkor mi már nem tudjuk magunkat képviseltetni ezekben a strukturákban. Ez az, ami nem érvényes a magyarországi magyarokra vagy a romániai románokra. Megengedtetik nekük, nem csak hogy többféleképpen gondolkozzanak, de az is, hogy többfele szavazzanak, nekünk sajnos nem.

Tehát, el kell döntenünk azt, hogy a sokféleség a fontosabb számunkra és annak a kinyilvánítása minden áron, vagy pedig az a fontos számunkra, hogy erős szervezetként, erős közösségként jelenjünk meg, mindenütt ahol nekünk erősnek kell megmutatkoznunk: a romániai politikai közegben, illetve az Európai Parlamentben. Ha ezt nem tartjuk olyan fontosnak, akkor előtérbe helyezhetjük a nézeteltéréseinket és bízhatunk abban, hogy valakik, innen vagy onnan, majd jobban megoldják problémáinkat. Mert polgármesterek, tanácsosok, parlamenti képviselők, európai parlamenti képviselők mindig lesznek, nélkülünk is! Csakhogy nem fogják megoldani a mi problémáinkat.

Erős szervezetre van szüksége az erdélyi magyarságnak. Ez az erős szervezet meg kell majd találja a módját annak, hogy a nézeteltéréseket, vagy a másképpen gondolkodókat is önmagába foglalja. Erre már megvolt a lehetőség,  és újra meg  lehet teremteni azt. De nem lesz erős képviselete a magyarságnak soha, hogyha részlet-különbözőségeiket hozzuk előtérbe, és úgy szavazunk.

Ahhoz, hogy különböző véleményeinknek, állásfoglalásainknak, megoldásainknak hatékonyan hangot adhassunk, meg kell tartanunk azt az egységet, aminek keretei között ezt megtehetjük. Ezt kell tudatosítanunk, és ez a józan gondolkodás kell jellemezze a szatmárnémeti, az erdélyi magyarok jelenlétét, szándékát akkor, amikor november 25-én elmegyünk szavazni az Európai Parlamenti választásokra.

„Hont” foglalni, egy új Európában csak Együtt lehet!

Ilyés Gyula

polgármester

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: