2012-05-31 17:24:36• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyés Gyula aláírta az Integrált Fejlesztési Program utolsó szerződését

A több, mint tíz millió lejes vissza nem térítendő hitelből további hat utcát - a Batizi út és a vasútvonal közötti városrészt - újítja fel a polgármesteri hivatal. Ezzel gyakorlatilag egy kör bezárul, az önkormányzat által megnyert megapályázat a teljes északi rész modernizálását lehetővé teszi.

Csütörtök kora reggel Kolozsvárra utazott Ilyés Gyula polgármester, hogy Mátyás király szülővárosában aláírja az Integrált Fejlesztési Program hetedik, utolsó szerződését is. „Ezzel megtettük az első lépést Szatmárnémeti északi részének teljes modernizálása felé. A tervek kidolgozása, a pályázat előkészítése, a szerződések megkötése négy évet vett igénybe. Ezzel véget ért az első szakasz, most kezdődik viszont a neheze: az előírásokat be kell tartani, a terveket meg kell valósítani. Kollégáim ebben a pillanatban is keményen dolgoznak azon, hogy a projektek megvalósításokká váljanak", mondta Ilyés csütörtök délután a városi tanács rendes havi ülésén.

Az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökségének székhelyén szignált szerződés szellemében az Európai Unió 10,686 millió lejjel támogatja a Batizi út és vasútvonal közötti városrész felújítását. Ez gyakorlatilag hat utca, a Caragiale, a Crivatului, az Orientului, a Plevnei, a Soimoseni és a Vaii utcák rehabilitálását jelenti.

Az hét részből álló Integrált Fejlesztési Program összértéke 67,8 millió lej. A kiírás értelmében az önkormányzatnak három területet kellett fejlesztenie: az infrastruktúrát, a szociális ellátást és a gazdaságot. Ennek megfelelve a Mircesti utcában szociális központtá alakítanak egy régi kazánházat, míg a Caragiale utcában egy gazdaság-serkentő inkubátorházat hoznak létre. A program keretein belül szerelik fel a térfigyelő rendszert és újítják fel teljesen az Északi Színházat. Ez utóbbi szerződést Cristian Petrescu akkori fejlesztési miniszter személyesen írta alá Szatmárnémetiben április közepén. Szintén a program teszi lehetővé 22 utca felújítását is.

Nem ez az egyetlen nagy volumenű nemzetközi támogatás, amit a polgármesteri hivatalnak meg sikerült nyernie az elmúlt időszakban: az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank 57,5 millió lejjel támogatja a kanalizálási hálózat fejlesztését-bővítését.

Mindezen pályázatok kézzel fogható eredményei a következő években lesznek láthatóak, amikor kezdetét veszi a kivitelezés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: