2014-05-15 14:27:48• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyés Gyula: Politikai erkölcstelenség sorozata, ami itt történik!

Ilyés Gyula nyolc évig vezette polgármesterként Szatmárnémetit. Azóta gyakran esik meg, hogy ismerősök kérdezik: mi van azóta Ilyéssel? Szaktudását, tapasztalatát az RMDSZ nem hagyhatta veszni, így azóta az önkormányzatokért felelős főtitkárságot vezeti. Noha a szatmári politikában kevéssé van jelen, amint azt megszokhattuk tőle: mindenről megvan a markáns véleménye!

- Hogyan látja, milyen a Nagy Szabolcs esélye a kettes választókörzetben?

- Mindenképpen eséllyel indul, bár itt egy nagyon kemény verseny lesz Ovidiu Silaghi és az RMDSZ jelöltje között. Nagyon sokat számít az, hogy hány magyar embert sikerül mozgósítani ebben az egész nagy körzetben, illetve attól is függ, hogy a többi román párt hogyan tudja mozgósítani saját szavazóit. A 2012 decemberi választásokkor viszonylag simán nyert Ovidiu Silaghi az USL színeiben, azóta azonban a politikai helyzet megváltozott. Egyrészt erősebb, jobb kampányunk van nekünk is. Másrészt, nagyon sokan, akiknek szétszóródott a szavazatuk, remélhetőleg most mi felénk fognak jönni. Gondolok itt a nemzetiségekre, a német fórumra, akik akkor az országos listán megjelentek és elég sok szavazatot vittek el. Ugyanakkor a többi román párt is erősebb, nevesebb jelöltekkel indul. Ha csak a jobb oldalra gondolunk, két évvel ezelőtt ugye egy jelöltje volt, most hárman indulnak. A PP-DD gyenge volt a térségben két évvel ezelőtt, most viszont Dan Diaconescu itt indul és valószínűleg jó pár szavazatot el fog vinni. De ami legfontosabb, hogy én nagyon remélem és érzem, hogy ez az Ovidiu Silaghi-féle, a PSD és a PNL minősíthetetlen politikai húzása, ezek azért néhány józan román embert is eltántorítanak attól, hogy rájuk szavazzanak. És ha ezek a dolgok jól összeállnak, akkor igenis esélye van Nagy Szabolcsnak és az RMDSZ-nek, hogy megnyerje a parlamenti mandátumot.

- Melyek lehetnek Nagy Szabolcs jelöltségének erősségei?

- Nagy Szabolcs a nem túl népes RMDSZ frakciót erősítené. A mi arányaink nem túl nagyok, de még egy személy nagyon sokat számítana a képviselő csapatnak, az országos RMDSZ-nek és a parlamenti politizálásnak. Nagy Szabolcs nagy előnye, hogy egy múlt nélküli politikus! Fiatal, értelmes, nagyon jó szándékú - és kiemelném ezt a dolgot, hogy jó szándékú - és szakmai szempontból is felkészült politikus, aki ilyen szempontból kiemelkedik a többi jelölt sorából. Nagyon érdekes, hogy megjelent valamelyik politikai blogban egy írás, egy nem szatmárnémeti román elemző írta, aki sorra veszi a jelölteket és kiemelte Nagy Szabolcsot, mint a legtisztább jelöltet ebben a sorban és csak egy nagy baját fedezte fel, mégpedig, hogy magyar. Tehát a külső, politika mentes meglátás is kiemeli az RMDSZ képviselőjét. Ugyanakkor azt hiszem, hogy az emberek épp eleget hallanak a mocskos politikai dolgokról, átigazolásokról itt Szatmár megyében is. Politikai erkölcstelenség sorozata, ami itt történik, és örvendek, hogy Szabolcs ettől teljesen mentesült. Azt hiszem, ez minden józan, jó szándékú embernek komoly motivációt adhat. Ilyen politikusokra van szükségünk, és azt javaslom, hogy álljunk ki mellettük és promováljuk őket.

- A kettes körzetben hiányozni fog a tulipán a szavazólapokról, ezzel kapcsolatban mit tud elmondani?

- Ez egy hiba, egy mulasztása a stábnak, ami annak tudható be, hogy az országos stáb az európai parlamenti választásokra koncentrált, itt helyi szinten pedig nem figyeltek a Bukarestben történtekre. A két kampány, a két választási rendszer és a határidő egybeesése figyelmetlenséget szült és ez eredményezte ezt a helyzetet. Én azonban azt gondolom, hogy nem ez a lényege és nem ezen fog múlni egy választás és egy kampány. Ez egy bosszantó hiba, ami viszont véleményünk szerint minimális következményekkel jár. A választópolgárok ugyanúgy kell szavazzanak mint eddig, csupán csak annyi a különbség, hogy jobban oda kell figyelniük a szavazócédulára! Ott írja az RMDSZ-t és Nagy Szabolcs nevét, csak hiányzik majd a tulipán. A mi szavazóink írni-olvasni tudó emberek, és nem csirkecombokon meg nem tudom miken megvásárolt szavazók. Éppen ezért nem lesz ennek következménye.

- Hogyan látja a kampányt itt Szatmárnémetiben és a megyében?

- Az idei kampány szerintem most már nem annyira a külsőségek, a plakátok és megjelenések kampánya. Benne van ebben az is, hogy az európai parlamenti választást mindenki kicsit másodlagos kampánynak tartja. Nekünk azonban nagyon fontos, sokkal fontosabb, mint más pártoknak, mert mi arányunknál fogva nem vagyunk abban a helyzetben, hogy nyugodtan veszthetünk néhány százalékot, mint a román pártok. Mi nem engedhetjük meg ezt magunknak, mert hát az öt százalék fölött vagyunk ugyan, de egy gyenge kampány, vagy egy nagyon masszív román részvétel és egy gyenge magyar részvétel az arányokat öt százalék alá viheti. Ez óriási veszteség lenne, nem csak abban, hogy nem lenne képviselőnk az EU-ban, de Bukarestben is üdvrivalgások fogadnák ezt, hiszen ünnepelnék, hogy az RMDSZ nem jutott be és onnantól kezdve úgy is kezelnék a szövetséget. Ez egy nagy veszély, bár nem állunk azon a szinten, hogy ezt a választást elveszítsük, de mindenképpen egy nagyobb mozgósításra késztet ez, mint bármelyik román pártot. Ugyanakkor a román pártoknak is fontos ez a kampány, mert hát egy erőfelmérés folyik az elnökválasztások előtt. Ez már rég vádaskodásba ment át, most már minden nap az ország legfontosabb vezetői egymásnak feszülnek, pocsékul pocskondiázzák egymást, lassan már a legdurvább kijelentésekkel, és tulajdonképpen az egész kampány az egymás elleni kárharcról szól. Teljes a zűrzavar abban is, hogy akkor most már USL vagy PSD? Szétválnak, nem partnerek a kormányzásban, összevesztek, másrészt meg idejön a miniszterelnök és azt mondja, hogy vegyünk hozzánk át egy liberális vezetőt, támogassuk, annak az árán is, hogy a mi saját emberünket félretesszük, csak azért, hogy a magyarokat legyőzhessük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: