2019-04-02 11:31:36• hírek • Bede Emőke

Ilyen volt az Autizmus Világnapja Szatmárnémetiben

2008-tól kezdődően április 2-át az ENSZ az Autizmus Világnapjává nyilvánította, ezzel próbálva ráirányítani a világ figyelmét az autista emberek problémáira. Ennek jegyében úgy a nagyvilágban, mint Szatmárnémetiben több megmozdulások is szerveztek.

A szatmári Inklúzív Oktatási Központ már egy nappal korábban, azaz április 1-én megtartotta különleges programját. A hétfői eseményt az intézmény vezetője, Ramona Costin nyitotta meg. Beszédében Costin elmondta, az autizmus nem csak az autizmus spektrumzavarban szenvedők életét nehezíti meg, de nagy kihívást jelent a szülők és a szakemberek számára is. Épp ezért minden szülőt arra biztatott, hogy soha ne veszítsék el a reményt, a társadalom többi tagját pedig toleranciára, nyitottságra és belülről jövő szeretetre intette az autista emberekkel szemben. Mint elmondta, az autizmust senki nem önként választja, ám a diagnózis nem szabad egy út végét jelentse. Sőt, ilyenkor egy olyan új úton kell elindulnia az érintetteknek, mely türelemre, feltétel nélküli szeretetre, kitartásra tanít. Az intézményvezető beszédét követően a gyerekek különféle játékokban vehettek részt, de volt aszfaltrajz- és sportverseny is. Az eseményt a jelképes kék léggömbök felengedése zárta.



Kedden délben pedig  a Boldog Scheffler János Központ is csatlakozó a világméretű akcióhoz egy flashmob által. A villámcsődületen részt vett Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Hankovszky Ferenc vikárius, a Szatmár Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS), valamint a Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal küldöttjei, a Hám János óvoda Napocska nagycsoportosai, Menzák Ágnes és Vasile Andrea vezetésével, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium 2. osztályos tanulói, Sárosi Melinda és Urbán Tünde tanítónők vezetésével, továbbá a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 10. és 11. osztályos tanulói Trepszker Erika és Pakot Géza SJ spiritualis vezető kíséretében, illetve a Református Gimnázium 11.osztályos tanulói, Elek Kinga igazgatóhelyettes kíséretében. Ugyanakkor a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek és a Boldog Scheffler János Központ munkaközössége mellett, szülők és gyerekek is részt vettek az eseményen. A megmozdulás azonban nem merül ki ennyiben, ugyanis kedden este 21 órától a központ épülete kék fényben fog pompázni. A szervezők arra kérnek minden arrajárót, hogy ha tehetik, álljanak meg egy percre, ezzel is kifejezve szolidaritásukat.




 
 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: