2014-06-30 17:27:27• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyen még nem volt Szatmáron!

Szatmár megye történelmében első alkalommal rendeznek felföldi játékokat a következő hétvégén. És nem is akármilyen versenyt, hanem rögtön hivatalos világbajnokságot! Aki nem akar lemaradni e történelmi eseményről, az ne csináljon magának más programot, szombat és vasárnap délután pedig látogasson ki az Aquastar aquaparkba!

Megszokhattuk már, hogy színesebbnél színesebb programok egész sorának ad otthont az Aquastar aquapark, gondoljunk csak a Szatmári Ifjúsági Napokra vagy éppen a búvárbemutatóval összekötött születésnapi partira. Régiónk egyik kedvenc szórakozási célpontja a következő hétvégén pedig ismét nagyot dob: a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Ritkán fordul elő ugyanis, hogy valaki 25 kilogrammos súlyokat dobigál és még ritkábban, hogy ezt a felföldi játékok világbajnokságán tegye.

Július 5-6-án, szombaton és vasárnap azonban pontosan ez történik majd az Aquaparkban: Szatmár megyében először felföldi játékok világbajnokságát rendezik meg. A megmérettetésen összesen 12 sportoló vesz részt 11 országból: Romániából, Magyarországról, Szerbiából, Skóciából, Hollandiából, Lengyelországból, az USA-ból, Horvátországból, Izlandról, Németországból és Ukrajnából. A verseny rangját jelzi, hogy a főbíró a skót Francis Brebner 1992-es világbajnok, a Nemzetközi Felföldi Játékok Szövetségének elnöke, a két bíró pedig a szövetség alelnöke, a korábban szintén világbajnok amerikai Ryan Viera, valamint a szövetség vezérigazgatója, Közép-Európa korábbi ötszörös bajnoka, Darázs Ádám.

A verseny összesen nyolc, nehezebbnél nehezebb versenyszámból áll. Közülük négyet rendeznek meg szombaton, négyet pedig vasárnap 15-18.00 órák között.

Ha valakinek kedve támadna benevezni egy hasonló versenyre, bátorítólag néhány szóban bemutatnánk a versenyszámokat. Az egyik a kőlökés, amikor a versenyzőknek 8,4 kg súlyú köveket kell minél messzebbre eldobniuk. Egy-egy versenyzőnek három dobása van. A másik szám a súlydobálás, amikor 25 kilogrammos súlyokat kell átdobniuk egy négy méteres állványon. Ez a kezdő magasság, amit 20 centiméterenként lehet emelni. A skót kalapácsvetés során 10 kilónyi kalapácsot dobnak el, itt is mindenki háromszor próbálkozhat. Az egyik leglátványosabb szám a póznadobálás, amikor egy 4,5 méter hosszú póznát kell hosszanti tengelye körül átfordítani. A koffercipelés is igen megerőltető, hisz két, egyenként 110 kilogramm súlyú fakoffert kell minél messzebbre cipelniük a versenyzőknek. Persze a 115 kilogrammos rönköket sem könnyebb kinyomni, mint ahogy az öt darab, egyre nehezebb kődarabokat sem felpakolni az állványra. De a szintén öt darab, 110-150 kilogrammos tárgyakat elpakolni sem könnyebb.

A szervezők ígéretei szerint a versenyszámok között nem lesz komoly szünet. Viszont az apró hézagok alatt sem unatkoznak majd az érdeklődők, hisz ekkor Kéri György skótdudás szórakoztatja a nagyérdeműt. Lesz közönségjáték is, ezeken whiskeyt nyerhetnek a szerencsésebbek. A versenyről összefoglalót készít a magyarországi Sport TV is, amit aztán több országban is bemutatnak majd.

Aki nem akar lemaradni e rendkívüli és megyénkben egyedi sporteseményről, az szombat és vasárnap délután látogasson ki az Aquastar aquaparkba, ahol 15.00 - 18.00 órák között szemtanúja lehet a versenynek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: