2017-01-27 11:59:21• hírek • Kocsis Zoltán

Ily módon lehetne csökkenteni a várakozási időt Peténél

A megye legfontosabb határátkelőjeként folyamatosan nő a petei határátkelő forgalma, sokszor jelentős autósorokat és komoly várakozási időt okozva. Catalin Dobse parancsnok szerint a megoldás újabb határátkelők megnyitása lenne.

A vámparancsnok szerint a tavalyi esztendőben mintegy három millió személy hagyta el Romániát vagy lépett be az országba a petei határátkelőnél. Főleg ünnepek idején nő meg exponenciálisan a forgalom: az idei első hétvégén például 14.000-en használták a határátkelőt.

„Nem öt, hanem hét sávot nyitottunk meg. A hetediken őrbódé sincs, a -20 Celsius-fokos hidegben három óránként cseréltük az ott szolgálatot tevő határrendészt", fogalmazott a parancsnok.

Szerinte a petei átkelő rendelkezik a megfelelő személyzettel, a gondokat nem ez okozza. Egyrészt azért nő meg néha a várakozási idő, mert a határátkelőt nem ilyen forgalomhoz tervezték. Főleg a teherforgalom esetén vannak infrastrukturális gondok, hisz a teherautókat csak egy sávon tudják kezelni.

A másik gond, hogy a román és a magyar határrendésznek is ellenőriznie kell az utasokat, ami szintén megnöveli a várakozási időt.

A vámparancsnok azt tanácsolja, aki számára nem nagy kitérő, használja inkább a csanálosi átkelőt, mert ott rendre sokkal kisebb a forgalom, ezzel együtt a várakozási idő is.

A legprogresszívebb megoldás viszont az lenne, Dobse szerint, ha újabb határátkelők nyílnának a megyében. „Legalaább öt olyan hely van, ahol az infrastruktúra lehetővé tenné a határátkelő létesítését", fogalmazott. Egyik ilyen Szárazberek, tette hozzá, ahol mindkét oldalon megfelelőek a útviszonyok és amely hatékonyan tudná tehermentesíteni Petét.

Mindez azonban már a két ország kormányán múlik....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: