2019-11-20 09:30:31• hírek • közlemény

Illyés Kinga szavalóművész nagy sikerű előadását mutatják be Nagykárolyban

november 21

"Szabadnak lenni mit jelent? Karácsony és húsvét között Erdélyben" - Illyés Kinga szavalóművész nagy sikert aratott előadása kerül bemutatásra Nagykárolyban László Zita színművész és Hencz József zeneszerző előadásában

1989-ben a temesvári református gyülekezet és akkori lelkipásztora, Tőkés László bátor szembefordulása a kommunista rendszer egyházi és világi hatóságaival túlnőtt önmagán, és egyre inkább a lelkiismereti és vallásszabadságért, az emberi éskisebbségi jogokért és a zsarnokság ellen folytatott harccá vált. Ennek az ellenállásnak lett szerves része Illyés Kinga marosvásárhelyi és Péterfy Lajos kolozsvári színművészek harminc évvel ezelőtti, a reformáció emléknapján tartott rendkívül drámai szavalóestje, amely további erőt adott a temesvári gyülekezetnek kitartani lelkipásztora mellett, aki a hallgatás falát döntögette kiállásával.

Egy évre rá, a népfölkelés első évfordulóján, immár a megszerzett szabadság szellemében, de a marosvásárhelyi márciusi magyarellenes pogrom és az azt követő bukaresti bányászjárások árnyékában, Illyés Kinga előadóművész – Hencz József zeneszerző társaságában – visszatért Temesvárra bemutatni Szabadnak lenni mit jelent? – Karácsony és húsvét között Erdélyben című pódiumműsorát, amely méltán aratott sikert szerte a Kárpát-medencében és a tengerentúlon is.

2019. november 21.-én emlékezzünk Nagykárolyban a forradalmat elindító temesvári gyülekezet és lelkipásztora harminc évvel ezelőtti hősies kiállására, valamint az egyetemes magyar szavalóművészet kiemelkedő alakjára, Illyés Kingára, aki már csak az égi színpadon szolgálhat. A Szabadnak lenni mit jelent? című, testet-lelket megborzongató előadást László Zita színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja és Hencz József zeneszerző rekonstruálta és mutatja be.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak csütörtökön 18 órára Nagykárolyba, a Károlyi-kastély lovagtermébe. A részvétel ingyenes.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: