2019-01-17 13:59:02• hírek • Bede Emőke

Illegális sertéskereskedőkkel hadakoznak a csendőrök

Csütörtök délben tartotta szokásos évértékelő sajtótájékoztatóját a Szatmár Megyei Csendőrség. Ovidiu Popa főfelügyelő részletesen kifejtette az egység tavalyi évi tevékenységeit és eredményeit, illetve a 2019-es tervekről is beszámolt a sajtó képviselőinek.

Mint kiderült, a csendőrség számára kifejezetten nehéz, ennek ellenére sok pozitívumot rejtő év volt 2018. A főfelügyelő kifejtette, tavaly több olyan feladattal is szembe kellett nézniük, mellyel korábban még nem volt dolguk. Ezek közül kiemelte az afrikai sertéspestis ellen folytatott harcban való részvételt, melyben a rendőrség mellett a csendőrség is komoly részt vállalt.
 

Hírportálunk is folyamatosan nyomon követte a Szatmár megyei ASP-ügy alakulását. Beszámoltunk a felszámolt fertőzésgócokról, illetve az újabbak felbukkanásáról is. Emellett arra is minden alkalommal rávilágítottunk, hogy az afrikai sertéspestis megállítása érdekében a disznók szállítása csakis állatorvosi engedéllyel lehetséges, az állatvásárok pedig zárva tartanak. Sajnos azonban sokaknak a sertésértékesítés komoly bevételi forrást jelent, ezért a rendelkezéseket megkerülve, illegálisan szerettek volna túladni a disznókon.
 

Popa főfelügyelő ezzel kapcsolatban elmondta, egész évben folyamatos volt a csendőrségi jelenlét a fertőzés által érintett területeken, viszont az emberek sokszor megpróbáltak átjárni az egyenruhások eszén. Ha a csapatok nappal járőröztek, akkor éjszaka szállították a disznókat, vagy ha épp egyik utcában ellenőrizték a forgalmat, akkor a szállítók egy másik útvonalat választottak. Ez a folyamatos macska-egér játék tehát a 2018-as év egyik fő kihívása volt.



Szerencsére nem csak negatív dolgokról számolhatott be a főfelügyelő. Kifejezetten örvendetes tényként kezelhető például az, hogy 2018-ban számos fiatal bajtárs csatlakozott a csapathoz, így a munkaerőhiány csupán 8,53 százalékos. Tíz csendőr előléptetésnek örülhetett, egy egyenruhást azonban elmarasztaltak, mivel szolgálaton kívül az egység értékrendjével össze nem egyeztethető magaviseletet tanúsított. Hogy ez pontosan mi volt, Popa nem részletezte, azt viszont kiemelte, hogy 2018-ban egyetlen csendőr ellen sem léptek fel erőszakosan a civilek.


Természetesen az elmúlt évben is bátran bírságoltak a csendőrök. A 2119 büntetésből 429 figyelmeztetés volt, a fennmaradó 1627 azonban pénzbírságként térítette jobb belátásra a szabályszegőket. Ugyanakkor az is kiderült, hogy még mindig növekvőben van azon eseteknek a száma, amikor az idézést kapott személyek nem jelennek meg a bíróság előtt. Ilyenkor a rendőrségnek vagy csendőrségnek a kötelessége, hogy felkutassa és az idézésben megjelölt helyre kísérje az illetőt, akinek ezért egy banit sem kell fizetnie. Épp ezért ez az egyik legtöbb anyagi és emberi erőforrást igénylő kötelessége a szerveknek. De az legalább jó hír, hogy nem a bőnözők potyáznak így, hanem javarászt a tanúkat vagy a sértett felet kell elvinni a tárgyalás helyszínére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: