2009-07-21 13:06:37• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Illegális petesejt-üzlet

Illegális "gyerekgyártás" miatt vettek őrizetbe Bukarestben több személyt, miután kiderült, hogy egy izraeli tulajdonban lévő klinikán román nőktől vásárolt petesejtekből német és izraeli asszonyok számára folytattak mesterséges megtermékenyítést, ráadásul a "megrendelőket" be is csapták.

A romániai Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (DIICOT) ügyészei huszonkilenc személy ellen adtak ki letartóztatási parancsot. Kiderült ugyanis, hogy az izraeli tulajdonban lévő bukaresti Sabyc klinikán a román törvényekbe ütköző tevékenységet folytattak.

A hatóságok őrizetbe vettek egy nőgyógyászt, a klinika vezetőjét, valamint egy titkárnőt is, aki tevékenyen részt vett a petesejt-kereskedelemben. A rajtaütés pillanatában harminc izraeli asszony is a helyszínen tartózkodott, őket éppen a mesterséges megtermékenyítésre készítették elő. Lefoglaltak nagy mennyiségű pénzt is, és elkobozták a klinika számítógépeit, iratait.

Az intézményt egy izraeli orvoscsalád alapította 1999-ben. A híradások szerint itt eddig mintegy kétezer mesterséges megtermékenyítést hajtottak végre. A petesejteket romániai - többségükben roma - 18 és 30 év közötti szegény nőktől vásárolták 200-250, esetenként 800-1000 euróért. A főleg Németországban és Izraelben élő női ügyfelek a mesterséges megtermékenyítésért állítólag 10-15 ezer eurót fizettek.

A román törvények tiltják az anyagi ellenszolgáltatásért történő petesejt-adományozást. A klinika ráadásul nem is rendelkezett az effajta tevékenységhez szükséges engedélyekkel. A lefoglalt iratokból kiderült, hogy a "megrendelőket" ráadásul be is csapták. Többeket közülük ugyanis úgy tájékoztattak, hogy a donor szőke és kékszemű, valójában sötét hajú és barna szemű volt.

Romániában nem ez az első "gyerekgyártási" botrány. Már 2005-ben a bűnügyi hatóságok látókörébe került egy izraeli orvos által 1998-ban alapított klinika, a Global Art. Az ügyet akkor a BBC News robbantotta ki egyik híradásával, amelyben bemutatta a külföldi megrendelésre dolgozó intézményt. Az akkori vizsgálatok szerint a román fővárosba fagyasztott állapotban küldött ondósejteket a klinika Romániában gyűjtött petesejtekkel egyesítette, ezeket pedig szintén lefagyasztva juttatta vissza a feladónak. A magzatot a bukaresti klinikával együttműködő külföldi intézetekben ültették be a spermát szolgáltató férfi partnerének méhébe. Állítólag bukaresti egyetemeken tanuló lányok adták pénzért petesejtjüket, így egészítve ki keresetüket. A klinika 200 dollárt fizetett mindegyiküknek.


A külföldi nők megtermékenyítéséért 10-15 ezer eurót kértek el
A külföldi nők megtermékenyítéséért 10-15 ezer eurót kértek el


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: