2018-08-02 11:04:17• hírek • Bede Emőke

Illegális hússzállítmányokra vadásztak a rendőrök

Nagyszabású akciót szervezett a rendőrség és a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság munkatársai, ennek során olyan hússzállítók után kutattak, akik nem tartják tiszteletben az ASP miatt bevezetett szigorú szabályozásokat.

Az afrikai sertéspestis eddig 94 romániai településen bukkant fel, ezek közül 14 az északnyugati régióban (melybe Szatmár megye is tartozik), 80 pedig az ország déli, délkeleti részén. A gócpontok száma azonban már az 524-et is elérte, szerencsére ezek között csak három olyan van, ahol nagyüzemi szinten foglalkoznak sertéstartással és –feldolgozással. Mint arra az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság vezetője egy szerdai sürgősségi ülés után rávilágított, eddig közel 50 ezer sertést kellett leölni és megsemmisíteni.
 

Geronimo Raducu Branescu arra a kérdésre is választ adott, miként kerülhetett be az országba a fertőzés. „A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok szerint az északnyugati régióba olyan illegálisan behozott hústermékek által került be az afrikai sertéspestis, melyeket beteg vagy a fertőzést már hordozó állatok húsából készítettek. Az ország keleti felébe pedig a vaddisznók vándorlása révén jutott el a betegség.”
 

Épp ezért a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság és a rendőrség nagyszabású akciót szervezett, melynek célja az volt, hogy ellenőrizzék a hús- és húskészítményt szállító járműveket. Jelenleg ugyanis állatorvosi engedély nélkül tilos élő sertéseket, húst vagy ebből készült termékeket szállítani. Az átvilágítások az 1C jelzésű országúton történtek, s minden számításba jövő hűtőkocsit félreállítottak.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: