2014-07-03 09:25:43• hírek • MTI

Illegális bevándorlók vesztek a tengerbe

Negyvenötre emelkedett a halottak száma az Észak-Afrika és Olaszország között történt újabb bevándorlási tragédiában - jelentették szerdán a szicíliai Pozzallo hatóságai, ahol az illegális bevándorlókat szállító halászbárka kikötött.

Egy másik tragikus esetben mintegy hetven ember veszett vízbe a szicíliai-csatornán, amikor egy illegális bevándorlókkal teli gumicsónak felborult - jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) szemtanúk beszámolói alapján. Ez utóbbi esetben a baleset 27 túlélője számolt be a történtekről, miután ők partot értek a szicíliai Catania kikötőjében. A hétvégén történt tragédia tisztázására a cataniai ügyészség vizsgálatot indított.

A korábbi baleset Pozzallóba szállított áldozatai között nincs gyermek, feltételezések szerint valamennyien a közép-afrikai térségből származnak. A holttesteket orvosi szakértői vizsgálatnak vetik alá a halálozási ok pontos megállapítására. Az olasz hatóságok eddigi információi szerint az áldozatokat társaik agyonnyomták a hajón. Halálukat fulladás okozta. Az illegális bevándorlókkal teli halászhajót az olasz haditengerészet hajói hétfőn vették észre, miközben az észak-afrikai és olasz partok között sodródott. Az első hírek harminc halottról szóltak. A Líbiából pénteken indult hajón hatszázan szorongtak, kétszer többen, mint ahány személyt szállíthatott volna a bárka. A halottak mindannyian a halászhajó üzemen kívüli hűtőkamrájába szorultak, ahol se mozogni, se igazából levegőt venni nem tudtak.

A Ragusa közeli Pozzallo polgármestere bejelentette, hogy ennyi halottat nem tud egyszerre eltemetni, mivel a kisváros temetőjében nincsen elég hely.

Az Afrika és Olaszország közötti tengersáv felügyeletére indított akció, a Mare Nostrum olasz hadihajói szerdán reggel egy újabb illegális bevándorlókkal teli hajót értek utol a szicíliai vizeken. Ezt is kikötőbe kísérik.

Idén június végéig több mint 61 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Közülük több mint 53 ezer Szicília partjain kötött ki. A bevándorlók  többsége eritreai és szíriai volt. 2008-tól most júniusig több mint 231 ezer bevándorló érkezett Itáliába, ebből több mint kétszázezren Szicíliába. Az utóbbi hét évben a szicíliai-csatorna vizein a becslések szerint közel hatezer bevándorló veszítette életét - közölte az olasz sajtó a római belügyminisztérium és a Szent Egyed közösség adatait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: