2012-12-09 10:58:26• hírek • Szatmar.ro

Illegális adatgyűjtés, illegális plakátok - folyamatosan frissítve

Amint azt olvasóink megszokhatták, az átláthatóság, a kiegyensúlyozott tájékoztatás és a demokratikus értékek védelme érdekében a Szatmár.ro minden választáskor igyekszik figyelemmel kísérni az észlelt szabálytalanságokat, törvénysértéseket. Folyamatosan frissülő cikkünkben ezúttal sem állunk ettől. Ugyanakkor arra bíztatjuk minden kedves olvasónkat, a rossz idő és a havazás ellenére menjenek el szavazni!

16.40 - Lakossági bejelentések alapján a 17-es lakónegyedben házról-házra járnak mobilurnával, becsengetve az emberekhez és mondva nekik, nem baj, ha nem tudnak elmenni, vagy nem akarnak elmenni szavazni, mert van náluk urna, dobják abba szavazataikat. Ezen esetekben a helyszínen papírokat is kiállítanak, annak érdekében, hogy a mozgóurnába szavazatok kerüljenek. A törvény szerint a mozgóurnát csupán azon házakhoz lehet kivinni, ahonnan előzőleg, legkésőbb ma 16 óráig kérvényt nyújtottak be.


16.00 - Információink szerint a megye több településén a román pártokhoz kötődő mikrobuszokkal szállítják az embereket szavazni. Az így szavazóházakba beszállított személyek mások személyazonossági iratait is magukkal viszik, hogy az ő nevükben is szavazzanak.


14.35 - Szatmárnémetiben az Independentei utcában az egyik román párt képviselői házról házra járnak kérdezgetve a lakókat, hogy román nemzetiségűek-e és szükségük van-e mozgóurnára. A választási irodához 16 óráig lehet még benyújtani a mozgóurnákra szóló kérvényeket, ehhez azonban több, köztük orvosi igazolás kiállítására is szükség van.


Vizsgálódik a Megyei Választási Bizottság több Szatmárnémeti szavazóházban végzett illegális adatgyűjtés kapcsán.

Bejelentések érkeztek arról, hogy a szatmárnémeti 4, 5, 6, 7 - es szavazóházakban bizonyos személyek a szavazóház bejáratánál állva arról érdeklődnek, hogy kire szavaztak a polgárok. Arra hivatkozva, hogy Exit-poll elemzéshez gyűjtenek adatokat ,akarják megtudni az emberektől a választási opciójukat.

A Megyei Választási Bizottság nem adott engedélyt az illető szavazóházakban erre az adatgyűjtésre és felszólította az illető szavazóházak elnökeit, hogy lépjenek fel az illegalitás elen.

A megyében több településen engedélyezve van egyébként az Exit-poll -hoz szükséges adatgyűjtés. Azonban csak bizonyos szavazóházakban kaptak erre engedélyt.

A Szatmár megyei 2-es képviselői körzetben gyűjtenek adatokat az USL-s jelölt esélyeinek felmérésére.


Számtalan olyan bejelentés érkezett a Megyei Választási Bizottsághoz, amelyben a szavazóházak elnökei azt sérelmezik, hogy az USL és ARD bannerei és kampányanyagai törvénytelenül a szavazóházak 500 méteres körzetében vannak elhelyezve, kérve a bizottságot, hogy távolíttassa el ezeket.

A Megyei Választási Bizottság elrendelte a törvénytelenül kihelyezett bannerek és plakátok eltávolíttatását több esetben is, azonban eszközei nincsenek ennek megvalósítására. Hasonló bejelentések érkeznek törvénytelenül a szavazóházak körzetében kihelyezett kampányanyagokról Szatmárpálfalváról, Szatmárnémeti 2-es képviselői körzetébe tartozó szavazóházaiból is.

Utóbbiak esetében Szász Piroska, a körzet RMDSZ-es képviselőjelöltje is felemelte a hagját, felszólítva az illető szavazóházi elnököket, járjanak el a törvény szerint.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: