2014-12-24 10:50:02• hírek • MTI

A CIA tanácsai a hamis útlevéllel külföldre küldött ügynökeinek

Ne legyen az ember ápolatlan, és ne fizessen készpénzzel! Egyebek mellett ezt tanácsolta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a hamis iratokkal külföldre utazó kémjeinek a lebukás elkerülése végett - ismertette a napokban a WikiLeaks.

A portál által a hét végén kiszivárogtatott, 2011-ből és 2012-ből származó, titkos minősítésű és a szövetséges országok hírszerzésével nem megosztandó (NOFORN jelölésű, azaz nem külföldiek számára készült) CIA-dokumentumok hasznos tanácsok egész sorával szolgálnak az ügynökök számára azzal kapcsolatban, hogyan lehet megúszni a repülőtereken és a határátkelőkön az átfogóbb ellenőrzést. Néhány közülük magától értetődő, például, hogy az indulás előtti napon nem szabad készpénzzel csak odaútra szóló repülőjegyet venni, míg egy másik jó tanács szerint nem lehet ápolatlannak lenni akkor, ha az ember diplomata útlevéllel utazik.

Az egyik dokumentumban felidézték azt az esetet, amikor az ügynökség egyik emberét egy európai repülőtéren átutazóban egy második biztonsági ellenőrzésnek is alávetették, jóllehet ő erre nem adott okot. A CIA szerint a biztonsági személyzet figyelmét feltehetően az utazó kém "túlságosan hanyag öltözéke" keltette fel, amely nehezen összeegyeztethető az útlevél szerinti diplomata státussal. Ráadásul az ügynök csomagjának ellenőrzésekor robbanóanyag nyomára bukkantak, amiből végül azért nem lett baj, mert a CIA-tisztnek a hatóságokat sikerült megtévesztenie azzal a hihetően hangzó fedőtörténettel, hogy az Egyesült Államokban terrorelhárítási kiképzésen vett részt. Egy ilyen valószínűnek tűnő történet nagyon fontos az utólagos ellenőrzések elkerülése szempontjából, és döntő fontosságú azért is, hogy adott esetben ne legyen gond egy ilyen vizsgálatból - hívta fel a figyelmet a CIA.

A dokumentumokat kiszivárogtató portál szerint a kérdés már csak az, mit csinálhat egy ilyen, az Európai Unió (EU) területére utazó CIA-tiszt, akinek fedőtörténete van, és miért engedik egyáltalán tovább, miközben robbanószerre utaló nyomokat találtak nála.

A CIA egy másik dokumentumában a schengeni övezettel foglalkozott. Ezzel kapcsolatban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió (EU) biometrikus biztonsági intézkedéseket vezetett be a területére amerikai útlevéllel utazókra vonatkozóan. Az ügynökség szerint ez az új rendszer olyan fenyegetést jelent, hogy azonosíthatják az illetőt, vagyis a WikiLeaks szerint ezzel a CIA gyakorlatilag annak a félelmének adott hangot, hogy tisztjei nehezebben tudnak majd hamis papírokkal az unió területére bejutni.

A titkos diplomáciai iratok tízezreit kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange szerint az amerikai hírszerzés említett dokumentumai arról árulkodnak, hogy a CIA Barack Obama amerikai elnök vezetése alatt is folytatja titkos műveleteit az uniós tagállamokban. "A CIA a Bush-kormány idején embereket rabolt el az Európai Unió tagállamaiból, köztük Olaszországból és Svédországból" - emlékeztetett közleményében Assange.

Az Északnémet Rádió (NDR) és a Süddeutsche Zeitung című napilap hétfői számában a titkos dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a CIA a schengeni övezet határellenőrzéseit csak "minimális" fenyegetésnek tartja ügynökeire nézve, mivel az uniós ellenőrzéseken inkább az illegális bevándorlásra és a bűnözésre helyezik a hangsúlyt, nem pedig a kémelhárításra. Az európai határokon és a schengeni övezeten belül a jó műszaki felszereltség és a biometrikus felügyeleti rendszer ellenére védve maradhat a CIA-alkalmazottak tényleges identitása. Ráadásul az amerikai állampolgárok nem számítanak "tipikus célpontoknak" - mutatott rá a német média.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: