2007-05-27 20:04:49• hírek • Kis Csilla

Igyon minden férfi vörösbort!

borA vörösborfogyasztással csökken a prosztatarákok kialakulásának száma.

Aki hetente legalább 4-7 pohár vörösbort fogyaszt, annak fele akkora eséllyel lesz prosztatarákja, mintha nem inna - olvasható a Harvard Men's Health Watch júniusi számában.

Seattle-i orvosok 40 és 64 év közötti férfiakat vizsgáltak olyan rizikófaktorok után kutatva, melyek szerepet játszhatnak a prosztatarák kialakulásában. Első látásra - a korábbi vizsgálatokhoz hasonlóan - nem találtak összefüggést az alkoholfogyasztás mértéke és a rák előfordulása között.

A különböző alkoholkészítmények tanulmányozása viszont meglepő eredményt hozott: a borfogyasztással párhuzamosan csökken a prosztatarákok száma., kiváltképp ha vörösborról volt szó. A kutatók azt állítják, egy hét alatt elfogyasztott minden pohár bor 6 százalékkal csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. "Miért éppen a vörösbor? Egyelőre nem tudjuk. A vörösborban viszonylag nagy mennyiségben megtalálható resveratrolnak és flavonoidoknak tulajdonítjuk ezt a jótékony hatást, mivel ezek antioxidáns hatással bírnak, továbbá képesek semlegesíteni a prosztatarák kialakulásában nélkülözhetetlen férfi hormonok, az androgének hatását." - vélik a kutatók.

Az orvosok természetesen vonakodnak attól, hogy vörösbort ajánljanak betegeiknek egészségük megőrzése érdekében, hisz a betegek könnyen áteshetnek a ló másik oldalára. Mérsékelt vörösborfogyasztás mellett azonban nem csak a prosztatarák, hanem a szívinfarktus, agyvérzés és a cukorbetegség kockázata is kisebb. stop

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: