2011-10-05 14:55:08• hírek • Kocsis Zoltán

Igyekezni kell a fűtéstámogatással

Október 3.-a, azaz hétfő óta lehet leadni azokat a kérvényeket, melyekkel az érintettek fűtéstámogatást igényelhetnek a közelgő téli hónapok ideje alatt - egész pontosan márciusig. Erről Ilyés Gyula polgármester, Kereskényi Gábor alpolgármester valamint Doina Vasut és Adrian Balaj, a Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztályának (SPAS) vezetői tájékoztatták a sajtó képviselőit szerda délután.

Ilyés elmondta, hogy Szatmárnémetit nem érinti az az ország nagy részét megrázó kormányhatározat, mely szerint nem szubvencionálják tovább a veszteséges távfűtést, mivel nálunk már rég megszüntették a távfűtést. Ennek következtében a támogatottak száma sem csökken jelentősen. Mivel ez a szám nem is nőtt jelentős mértékben, így a kedvezményezettek száma négy ezer körül marad - beleértve a gázzal és a fával fűtőket egyaránt. A támogatás kifizetése mellesleg a Munkaügyi Igazgatóság feladata és ugyanaz az intézmény kötelezi a polgármesteri hivatalokat, hogy a kedvezményezettek 60%-át leellenőrizzék.

Mind a fával, mind pedig a gázzal fűtők közül azok kaphatnak támogatást, ahol egy családon belül az egyes személyekre leosztott havi átlagjövedelem (ebbe beletartozik minden bevétel a fizetéstől és a nyugdíjtól egész a különböző szociális juttatásokig) nem haladja meg a 615 lejt. A jövedelemtől függően összesen kilenc kategória van: minél kisebb valakinek a bevétele, értelemszerűen annál nagyobb támogatást kaphat.

Doina Vasut elmondta, hogy az előző években olyan visszajelzéseket kapott, hogy néhányan pénzért árulták a kérvényező lapokat. Felhívta a figyelmet, hogy ezek a kérdőívek idén is ingyenesek és minden személy legtöbb két példányt vehet magához - megakadályozandó az azzal való kereskedést. Bár a kérvényeket nem kell feltétlenül személyesen leadni, a szakember azt javasolja, hogy lehetőleg mindenki látogasson el a SPAS Ilisesti utca 4 szám alatt található székházába. Egyrészt, mert ott segítenek kitölteni a rendkívül terjedelmes (majd tíz oldal) és bonyolult (amelyben azt is megkérdezik a kérvényezőtől, hogy vannak-e például értékes bundái) kérdőívet, másrészt pedig akkor könnyebben lehet tisztázni bármilyen pontatlanságot, hibát.

Szintén felhívták a figyelmet, hogy lehetőleg mindenki intézze minél hamarabb a kérvényét, mivel nincs lehetőség visszamenőleges költségtérítésre: azaz aki például októberben nem adta le az igénylést, az novemberben nem kap támogatást.

A SPAS székházában (Ilisesti utca 4. sázm) hétfőtől csütörtökig minden nap 8-14 óra között várják az érdeklődőket. De információkat a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatánál is lehet kérni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: