2019-03-07 12:20:24• hírek • Bede Emőke

Így védi az ideiglenes távoltartási végzés a családon belüli erőszak áldozatait

2018. december 28. óta a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetben eljáró rendőrök dönthetnek úgy, hogy egy ideiglenes távoltartási végzést állítanak ki a család tagjait rettegésben tartó féllel szemben. Ennek köszönhetően a fizikai vagy lelki bántalmazás elkövetőjét 5 napra parkolópályára küldik.

Biztosan olvasóink is emlékeznek azokra a Szatmár megyei esetekre, melyek során a rendőrök már éltek a törvény adta lehetőséggel. A legelső ilyen eset Szelestyehután történt január 16-án , amikor egy alkoholgőzös agyú férfi gyermekeik szeme láttára verte agyba-főbe feleségét, február 18-án pedig azért fordult a rendőrökhöz egy nő, mert férje nem csak megverte, de még telefonját is összetörte, hogy az asszony ne tudjon segítséget kérni. Ám nem csak fizikai agresszió miatt állítottak már ki a egyenruhások ilyen végzést. Azt az 51 éves férfit sem haboztak kiebrudalni, aki lelki terrorban tartotta idős szüleit, válogatott szidalmakkal bombázta őket, és gyakran összezúzta a berendezést is. Ezeket az eseteket olvasva, egy emberként háborodott fel az egész megye. Azonban joggal vetődik fel a kérdés, hogy mégis mit old meg az az 5 napos távoltartási végzés. Nos, íme minden, amit tudni érdemes erről a dokumentumról.


Az 5 napig érvényes távoltartási végzést a rendőr abban az esetben állíthatja ki, ha úgy véli, hogy a család bármelyik tagjának személyi szabadságát vagy testi-lelki épségét veszélyezteti a vele egy háztartásban élő másik személy. Ilyenkor egy 21 kérdésből álló kérdőívet alapul véve feltérképezik a helyzetet, majd az eredményeket kiértékelve, a törvény adta keretek között dönthetnek arról, miként orvosolják azonnal a helyzetet.


A végzés kiállításához nincs szükség bírósági beleegyezésre, azonban a rendőrnek kötelessége az ügyet 24 órán belül továbbítani az területileg illetékes ügyészségre is. Az említett állami szervnek a törvény értelmében 48 órája van arra, hogy döntsön: ha indokoltnak tartja az intézkedést, akár meg is hosszabbíthatja a végzés érvényességét, viszont ha úgy ítéli, a családtagok nincsenek veszélyben, semmissé is teheti azt. Természetesen az ügyészség döntését meg is lehet fellebbezni, erre az agresszornak maximum 48 órája van. A döntéstől függetlenül az ügyésznek mindenképp tájékoztatnia kell az eredményről az esetben eljáró rendőrséget is. A végzés mellett értelemszerűen bűnügyi eljárást is indíthatnak az elkövető ellen.


2009 és 2016 között Romániában 1 374 személy vesztette életét a családon belül elszenvedett brutalitás miatt, épp ezért fontos, hogy a bántalmazottaknak legyen hova segítségért fordulniuk, és ne kelljen napokig egy ügyészségi döntésre várniuk. Az ideiglenes távoltartási végzés erre kínál megoldást, ám ehhez fontos az is, hogy az áldozatok merjenek kilépni ebből az áldatlan helyzetből, merjenek a hatósághoz fordulni segítségért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: