2019-01-22 14:20:23• hírek • Nagy Tímea

Így ünnepli városunk a Magyar Kultúra Napját és Hetét: mi volt eddig és hogyan folytatódik?

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Idén harmincadjára ünnepeljük a neves eseményt, nemzeti himnuszunk 196. születésnapját. Az alkalom tiszteletére a szatmárnémeti Ady Endre Társaság egy hetes rendezvénysorozattal készült, melyet január 19-től 27-ig láthat a nagyérdemű. Az internetes formában is elérhető programfüzetben az események listája mellett a szereplőkről és a szerzőkről is írtak, így keltve még nagyobb érdeklődést az előadások iránt.

 

A programfüzetet erre a hivatkozásra kattintva nézhetik meg.

 

A Magyar Kultúra Hetének első napjai nagy érdeklődésnek örvendtek. Szombaton délután 16:00 órától Szatnérnémeti Városházának kiállítótermében kiállítást és előadói délutánt szerveztek Finta Edit festőművész és író műveiből. A tárlaton Muhi Sándor grafikus, művészeti közíró méltatta a művésznő munkásságát, műveiből pedig Méhes Kati (Poór Lili-díjas) színművésznő olvasott fel. A kiállítás a „Jégvirágok – In memoriam Ady Endre” címet viseli.

 

Szintén szombaton, 18:00 órakor vette kezdetét Horányi László előadóművész Sinka István-estje. A „Végy karjaidra idő” című zenés megemlékezést a Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében tartották, ahol a költő verseit dalként hallgathatták meg az egybegyűltek. Sinka István 1897-ben született Nagyszalontán, első versei 1920 után jelentek meg. 1936-ban Budapestre költözött. Amiatt, hogy szembeszállt a szocialista átalakulással, egészen 1961-ig mellőzték.  Utolsó életében megjelent kötete a Mesterek uccája verses elbeszélés.

 

Holott szombaton már két szép esemény lezajlott, az egy hetes kultúrünnep hivatalos megnyitója a vasárnapi gála, Hampel Katalin Szalon operett és musical előadással egybekötött divatbemutatója volt. A művelődési ház adott otthont a különlegességnek, melyen Sasvári Sándor és Sáfár Mónika színművészek mellett a Harag György Társulat tagjai is közreműködtek. A legkisebbek sem maradtak ki a jóból, hiszen a gyermekkollekciót a szatmárnémeti színészek palántái öltötték magukra és mutatták be a nagyérdeműnek.

 

Hampel Katalin és szalonjának csapata az egyik legrégebbi kulturális örökségünk átmentésén, a régi magyar viseleti hagyományok újraélesztésén dolgozik. Célul tűzték ki a magyaros minták és díszítések  átörökítését a ma hordható, divatos ruhatárba. A hétköznapi és az ünnepi viseletek mellett esküvői kollekcióval is kedveskednek a frigyre lépők számára.

 

A szervezők a nemrégiben felújított Iparosotthont is megtöltötték zenével. A bábszínházi terem adott otthont a hangszerbemutatóval egybekötött népdaléneklésnek, melyet Gulyás Ferenc, az Ex Nox együttes tagja és hangszerkészítő vezetett. A nemzetközileg is elismert szakember elmondása alapján nagyon fontosnak tartja a magyar zenei kultúra tudományos szintű megismertetését és terjesztését. Népi hangszerek segítségével mutatta be a zene kialakulását, fejlődését és szerepét az emberiség történetében.

 

A gyermekeknek is kedveztek: kedd reggel 10:00 órakor kezdődött a Harag György Társulat színpadi játéka. Az ifjak Jékely-Kocsár szerzőpáros művét, a Mátyás Király Juhászát tekinthették meg a Szakszervezetek Művelődési Házában. A színpompás magyar mesejáték már a 90-es években is tervben volt, de csak mostanában, a Mátyás emlékév kapcsán vitték színpadra. A darabot Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság alapítója, szatmárnémeti színművész rendezte.

 

Január 22-én, kedd este 19:00 órától a méltán elismert magyar szerzőnő, Szabó Magda írásait Gajdó Delinke művésznő önti szavakba. A Szelíden és Szilárdan egyszemélyes műsort a színésznő női-, anyai-, gyermei- és szeretői énje megnyilvánulásaként éli meg, mely Szabó Magda művei által kelnek életre. A nő emberségéről és az ember nőiségéről árulnak el személyes, intim részleteket a monodráma remekművei, melyek a szerzőnő lebgennsőségesebb gondolatait tükrözik a gyengébbik nem kötelezően felvállalt szerepeivel kapcsolatban.

 

Szerda délelőtt ismét a kisebbeké a terep. 11:00 órától az Északi Színházban megzenésített magyar gyermekverseket hallgathatnak az érdeklődők a Brumi Bandi Band koncertjén. Nemes Nagy Ágnes, Szepesi Attila és Móricz Zsigmond költeményei mellett saját szerzeményeket is előad az évtizedes múlttal rendelkező zenekar. A közönség sem ül tétlenkedve, hiszen részvételükkel teszik még érdekesebbé a játékban és a táncban bővelkedő műsort. Végre teret kaphat az izgő-mozgó korosztály, akik ez alkalommal nem csak a zenés aktivitással, hanem a magyar költészet remekeivel is megismerkedhetnek.

 

Január 23-án, szerda este egyedi kulturális élményben lehet része a publikumnak, a Magyar népdalesten fellépő előadók először járnak városunkban. Az egyik formáció több ezer kilométert utazott, hogy velünk lehessen a neves eseményen.

 

Az est fellépői: Debreczeni-Kis Helga citerás (a Fölszállott a páva döntőse), közreműködik Korsós Kinga kobozkísérettel, míg a messzi Kaliforniából érkezik hozzánk Bozzay Zina, énekes, zeneszerző, a magyar népdal nagykövete, aki Vadalma együttesével (Matthew Szemela hegedű, Misha Khalikulov cselló) lép színpadra. Milyen páratlan példája ez annak a gondolatnak, miszerint a magyarok bárhova is vetődnek a nagy világban, kultúrájukat és hagyományaikat ott is megőrzik és ápolják. A kaliforniai zenészek egészen új szemszögből közelítik meg a népzenénket. A csapat innovatív, vibráló és bennsőséges hangvétele velejénél ragadja meg és fordítja ki az erdélyi, moldvai, dunántúli és Kárpát-medencei gyűjtésű énekeket. A szerzemények autentikus mivoltukat a változtatások, az újítások ellenére is megőrzik, huszonegyedik századi fűszerezéssel mesélnek az évezredes múltunkról Európában. 

 

Nem „anyátlanodik el” a magyarság addig, míg van ki ápolja, vigyázza és tovább örökítse tradíciónkat és értékeinket. Nemzeti kultúránk és szokásvilágunk addig virul, míg jut előadó a színpadokra, és megtelnek a nézőterek. Ápoljuk együtt közös kincsünket! Jöjjön el Ön is a Magyar Kultúra Hete további előadásaira!

 

Az előadásokra jegyek kaphatók az Északi Színház jegyirodájában, minden hétköznap 10 és 17 óra között. További tájékoztatásért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mail címen lehet érdeklődni.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: