2019-05-01 11:40:13• hírek • Szatmár.ro

Így ünnepelték a múlt évszázadban a szatmárnémetiek a munka ünnepét (képgaléria)

A képek a Szatmárnémeti anno Facebook-csoportból származnak, köszönet Codra Istvánnak
A képek a Szatmárnémeti anno Facebook-csoportból származnak, köszönet Codra Istvánnak

Azt már tudjuk, mi hogyan ünnepeljük a május elsejét, de van-e elképzelésünk arról, milyen lehetett a munka ünnepe ez előtt több évtizeddel?

Aki szívesen átlapozná az elmúlt évtizedek helyi történetét, annak a témában íródott könyvek mellett figyelmébe ajánlunk egy kivételes Facebook-oldalt, melyen több száz, a huszadik századi Szatmárnémetit megörökítő fényképet tettek közzé az elmúlt években. Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy az oldal több személy munkáját dícséri, de a Szatmárnémeti anno csak egyetlen személynek, Codra Istvánnak köszönhető.

 

Joggal merül fel a kérdés, hogy honnan szerzi Codra István az általa közreadott felvételeket, képeslapokat. Mint megtudtuk, eleinte saját gyűjteményét tárta a nagyvilág elé, majd fokozatosan, egyre több helyről érkeztek fényképek. Vannak olyan fotók, melyeket internetes kutatómunkával szerzett, másokat ismerősei ajánlották fel publikálásra, de arra is volt már példa, hogy több éve, évtizede külföldön élő szatmáriak küldtek neki közlésre néhány nosztalgikus hangulatba ringató fényképet.

 

A következő összeállításban ezekből a felvételekből szemezgettünk. Kiderül, hogyan is ünnepelte Szatmárnémeti lakossága a majálist ez előtt 40-60 évvel vagy akár egy évszázaddal.

 

Az a bizonyos zászlós felvonulás:

 

 Ovidiu-Emilian Mica küldte a gyűjteménybe, Oláh Jóska kollekciójából származik, a képen a kapus: Sarkadi

 

A tégla és cserépgyár dolgozói

 

A 60-as évek női dolgozóinak vidám felvonulása, háttérben a tribünnel

 

Gyülekező a Pannónia előtt. Gállné Révész Katalin képe

 

Voltak, akik már akkor is a strandot választották pihenésük helyszínéül - persze, kizárólag a felvonulást követően.

 

A szatmárnémeti Nagystrand parkrészlete

 

Akkor még virágzott a kajakozás, és a Szamosban is úszhattak

 

A fürdőruhák is másak voltak abban az időben - 1963-as kép.

 

A kabinsor a régi strandon a parkosított sétánnyal

 

Megnyitotta kapuit a modern strand

 

Másik kedvenc "kirándulóhely" a Kossuth-kert lehetett. Akkoriban nem borította beton a járdákat, s a növényzet sűrűjében igazi felfedezőútra mehettek a kisebbek, az idősebbek számára egy kiadós séta, a madárcsicsergés vagy a fürdő nyújtott felfrissülést.

 

A Kossuth-kert látképe 101 éve, 1918-ból

 

A Kossuth-kerti kioszk, aminek már hűlt helyét találjuk

 

Séta a tisztáson. Fűre lépni nem tilos.

 

Hölgyek a padon 1910-ben. Beküldte Ádám Ildikó

 

Már akkor is csónakáztak, legalább ez nem változott.

 

Hogy hány fényképet gyűjtött össze Codra István az elmúlt években? Nos, digitális archívumában több ezer felvételt tárol (melyeknek hatékony rendszerezése sok borsot tör az orra alá), azonban kézzelfogható formában már sokkal kevesebb képet sikerült megszerezni. „Talán ha hamarabb kezdem el a gyűjtést, sikerült volna több fényképet összeszednem, megmentenem” – mesélte enyhe sajnálattal hangjában István. Búslakodásra azonban semmi oka, hiszen az általa üzemeltetett oldal egyre népszerűbb, Szatmárnémeti szépségei lassan hatezer követőt kapcsoltak össze a Facebookon. Szatmárnémeti épített örökségének megőrzése nem csak az idősek számára fontos, hanem a legfiatalabb generáció számára is - nem merülhet feledésbe az évszázados múlt annak édes és kesernyés pillanataival együtt!

 

Láthatjuk, az elődeink is hasonló kedvvel használták ki a szabadnapot - szerencsére, nekünk már nem kell felvonulnunk zászlókat és képkereteket szorongatva a város főterén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: