2019-05-19 20:46:59• hírek • Nagy Tímea

Így telt a szatmáriak legcsaládcentrikusabb programsorozata, a XIV. Családi Hétvége (képgaléria)

Az időjárás idén a kikapcsolódni vágyó szatmárnémetiek mellé állt, és napsütésre váltott a XIV. Családi Hétvége idejére.

A Kossuth-kert árnyas fái alá már péntek délelőtt kitelepültek a kézműves mesterek, a hagyományőrző csoportok, a sportklubok, a vendéglátósok és megannyi más stand, hogy a látogatók érkezésekor rajtra készen állhassanak. A szórakozni vágyókra nem is kellett sokat várni, hiszen péntek délután 15 órától a Partiumi Mesterségek Utcájában megkezdődött a kézműves kiállítás és vásár. 16 órától a Szatmár megyei magyar néptánccsoportok vették birtokba a nagyszínpadot a Jeles Piros Pünkösd Napján Gála alkalmából.

 

 

Este nyolcig szólt a népzene, kilenc órától pedig az egyik legjobban várt csapat lépett a világot jelentő deszkákra. A Magna Cum Laude zenekar méltán képviselte címét a péntek esti fergeteges performansszal, nem hiába ők a magyar pop-rock zenei élet koronázatlan királyai.

 

 

A Családi Hétvége egyik legnépszerűbb, iskolásoknak szóló programjára, a Tavaszkirálynő és Májuskirály választásra szombaton került sor az Ady Endre Társaság szervezésében. Az izgalmas próbatételek nem csak fizikai értelemben dolgoztatták meg a tanulókat, hanem a kreativitásukra is szükségük volt a feladatmegoldásban. A mókából a tanárok és a szülők sem maradtak ki, családi programról lévén szó. Az eredményhirdetéskor minden egyes résztvevő oklevéllel térhetett haza. Az idei királyi udvarba azonban csak három párt választhatott be a zsűri a megmérettetésen nyújtott egyéni teljesítmény alapján. A királyi pár és az udvartartás:

 

  • Második udvarhölgy és lovag: Kása Petra és Szilágyi-Czumbil Ákos, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulói
  • Első udvarhölgy és lovag: Német Alexandra Petra és Holub Dávid Erik, a Balcescu-Petőfi Általános Iskola tanulói
  • Tavaszkirálynő és Májuskirály: Batfalszi Bianka és Rés Márton, a Balcescu-Petőfi Általános Iskola tanulói

 

 

A Családi Hétvége második napján számos egyéb tenni- és látnivaló is akadt. A délután folyamán tartott bemutatót a Caiac Smile Egyesület a kajakozás rejtelmeiről. A sétálók nem kis meglepetésére a Kossuth-kerti tavon eveztek is páran. A vendéglátósok közelében felállított sátorban az Alpha K9 Kutyakiképző Iskola részéről a kutya kiválasztásával, kiképzésével és nevelésével kapcsolatban hasznos tanácsokat osztottak meg a szakértők. Az Aranykapu Egyesület biztosította a hagyományőrző programok jelentős részét, népi mesterségek bemutatóját tartottak, kiállítást és vásárt látogathattak az érdeklődők a Partiumi Mesterségek Utcájában, a női gyógyító sátorban pedig a népi gyógymódokról, a tornáról és a gyógymasszázsról szóltak az előadások. Ugyan ezen a napon volt a senior sakkverseny, mely igazán népszerű program a nem olyan “seniorok” számára is.

 

 

A nagyszínpad előtt szombat estére ismét összegyűlt a táncoslábú lakosság apraja és nagyja. Pontban hét órakor léptek a pódiumra Fenyő Miklós zenekarának tagja, majd a táncosok, és végül, de nem utolsó sorban a legenda maga. A hangulat a tetőfokára hágott, mikor a jól ismert rock and roll dallamok felcsendültek, mint például a Csókkirály, a Hotel Menthol vagy a Csavard fel a szőnyeget. A szatmárnémeti közönség vastapssal köszönte meg, hogy szem- és fültanúja lehetett a jampi király előadásának.

 

 

A szombat esti buli itt még nem ért véget. A Strangers csapata ismételten felkavarta az állóvizet, soktucatnyian perdültek táncra az utcabáli hangulatban.

 

 

Vasárnap reggel felvonulással kezdődött a XIV. Családi Hétvége harmadik, és egyben utolsó napja. A 10-es Számú Általános Iskola mazsorett csoportja és a kaplonyi fúvószenekar kísérte a díszmenetet az Északi Színháztól egészen a Kossuth-kertig. A rendőri felvezetés után a pompomos lányok következtek, akik meg-megálltak és bemutatták parádés mutatványukat a közönség számára. A kaplonyiak ropogós ritmust dobolva és fújva diktálták az iramot. A felvonulók akarva-akaratlan követték a cintányér és a dob csinnadrattás ritmusát. A nem egész száz fős csoport a színháztól a végállomásig több százas tömeggé gyarapodott, a gyermekekkel tartottak a szülők és a nagyszülők is a jeles eseményre.

 

 

A vasárnapi program a gyermekek számára bábelőadásokkal és pontgyűjtős gyermekjátékokkal, azaz Gyermek ki mit tud vetélkedővel kedveskedett. A nagyszínpadon már 11 órakor megkezdődött az első színjáték Kodzsugukila, a boszorkány címmel a veszprémi Kabóca Bábszínház jóvoltából. Ezt követően a Mamlasz királyság krónikáját tekinthették meg az apróságok. A bábszínház után a Szatmár megyei jó tanulókat díjazták. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség oklevéllel és ajándékcsomaggal lepte meg az országos versenyeken helyezést elért magyar tagozatos, elemi osztályos nebulókat. Végezetül pedig, a junior sakkverseny helyezettjei vehették át az okleveleket és a kupákat Kereskényi Gábor polgármestertől.

 

 

Az állandó programok közül ezen a napon sem maradhatott ki a Partiumi Mesterségek utcája a szatmár környéki hagyományos mesterekkel és termelőkkel, illetve a nagymamáink népi eledelei a mezőpetri és a bogdándi hagyományőrzőknek köszönhetően, továbbá a kutyás és kajakos bemutatók, a női gyógyító sátor, és így tovább. Az aikido bemutató kiemelkedő attrakciónak bizonyult. A tatamin folyó izgalmas ütközetek mellett nem lehetett elmenni. A látványos dobásokat a közönség tapssal jutalmazta.

 

 

A vasárnap esti, nagyszínpadi műsor a Black Birds koncertjével kezdődött. Magyarország legelismertebb Beatles feldolgozás zenekara megalapozta a hangulatot. Az ismerős énekek táncra hívták a nézőket, akik szólóban vagy párban, de jókedvűen követték a néhol andalító, máskor rockos ritmusokat.

 

 

Ilyen atmoszférában lépett a színpadra a XIV. Családi Hétvége utolsó bandája, a Bagossy Brothers Company. Míg öttagú társaság hangolt, szempillantás alatt megtelt az emelvény előtti tér. A közönség soraiban javarészt a tizenévesek várakoztak a fellépőkre. Mihelyst a fiúk feltűntek a pódiumon, üdvrivalgás fogadta őket - a szatmárnémeti fiatalság régóta vágyott zenekarát. Az élő zene valóban életre keltette a színeket, a fényeket, és a "Bagossy világba" kalauzolta a hallatóságot. A nagyérdemű kívülről és szívből fújta a dalszövegeket, együtt, egy emberként ugrált több száz ifjú az ismerős dallamokra.

 

 

A koncerteket és a programokat követően a szatmáriak egy-egy pohár nedű mellett elújságolták az élményeiket, majd lassanként elcsendesedett a Kossuth-kert. A XIV. Családi Hétvége vidám forgatagáról még egy jó ideig biztosan nem feledkezünk el, hiszen szép és tartalmas élményekkel lettünk gazdagabbak.

 

Mi azt kívánjuk, hogy 2020-ban is tartsuk be a jól ismert mondást: Jövőre veletek ugyanitt!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: