2019-12-19 07:45:21• hírek • Blikk.hu

Így osztoznak majd a lányai Benkő Dániel örökségén

Hiába nem álltak szóba évtizedek óta, nemcsak Magyarországon, hanem a Franciaországban élő lánya – akivel nem tartotta a kapcsolatot – is egyenlő részt kap majd Benkő Dániel hagyatékából.

A magyar törvények értelmében ugyanis mindegy, milyen viszonyban voltak egymással, ha bizonyítottan az elhunyt gyermekei, egyenlően kell osztozkodni. Ugyanez viszont már nem vonatkozik az élettársakra, így hiába volt utolsó éveiben a hétfőn elhunyt lantművész múzsája és boldogsága N. Éva Renáta (28), azaz Bazsarózsa, ha Benkő Dániel külön nem hagyott rá semmit, akkor kimarad az örökségből. Ennek legértékesebb tétele a vasárnap elhalálozott lantművész svábhegyi kúriája.
 

– Egyedül építettem, de azt sem tudom megmondani, mekkora. Csak azt, hogy több mint 70 helyiség van benne – magyarázta 2011-es riportunkban a különc médiaszemélyiség.
 

Az erdős völgybe épült bizarr palotaház értékének megállapítása egy értékbecslő számára is komoly kihívást jelenthet, de a telek révén a 100 millió forintot is elérheti, sőt meg is haladhatja. Információnk szerint Benkő egy veterán Mercedesszel is rendelkezett. Halála után a járművet nem láttuk a garázsában, de borítékolható, hogy 2 millió forintnál többet nem ér. Ezenfelül még hangszerei, festményei, antik bútorai és sokat emlegetett bormúzeuma is több millió forintot érhet. Benkő Dániel nyilvánosan nem beszélt arról, hogy végrendeletet csináltatott volna, de amennyiben végakarat nélkül távozott az élők sorából, akkor biztosra lehet venni, hogy házasságon kívül és belül született lánya, azaz Vivienne (41) és Dalma (27) a vagyonból egyformán részesül.
 

– A leszármazottak egyenlő arányban örökölnek, függetlenül attól, hogy házasságon belül avagy azon kívül születtek – oszlatott el minden kételyt dr. Györei Péter ügyvéd, és kérdésünkre megerősítette, a törvényi szabályozás lényege, hogy a házasságon kívüli utód a születése körülményei miatt nem szenvedhet jogi hátrányt. – A házasságon kívül született utód csak akkor eshet el örökségének köteles részétől, ha valaki jogerősen megdönti az apaság vélelmét – fűzte hozzá dr. Györei Péter.
 

Benkő Dániel elvileg jogdíjakban is részesült, gyakorlatilag viszont ezek mértéke nem számottevő.

– Jogutódokról még nincs információnk, de a nyilvántartásunkban összesen 195 olyan mű található, amelynek Benkő a szerzője volt – válaszolta az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda. Ennek alapján a rádiókban évente átlagosan 85 alkalommal hangzott el valamelyik műve. A televízióban még kevesebbszer szerepelt, éves átlagban mindössze 15-ször. Meglepő módon, az élőzenés előadások mértéke a legcsekélyebb. Évente csak kétszer játszott dalt saját magától, mármint úgy, hogy azt be is jelentette. Csak becsülni lehet, de aligha utalhattak neki 20-30 ezer forintnál magasabb összeget.


További bulvárhírekért keresd fel a blikk.hu oldalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: