2021-03-24 08:24:17• hírek • Bede Emőke

Így néz ki a fényárban úszó lunaforrási sípálya

Fotók: Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat
Fotók: Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat

A lunaforrási sípálya évekre visszanyúló története újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az elmúlt héten: az utóbbi időben végzett munkálatoknak köszönhetően első alkalommal került sor a pálya megvilágítása és és a hóágyúrendszerek tesztelésére.

A Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat Facebook-oldalán számolt be a legújabb eredményekről. Mint írják, az elmúlt évek legfontosabb megvalósításainak egyike, hogy véglegesítésre került a terület áramellátása, és sikerült feszültség alá helyezni a Kiskövesen, 1200 méteres magasságban található transzformátort is. Ennek köszönhetően próbaképp be lehetett izzítani a pálya megvilágításáért felelős rendszert, valamint a mobil- és a rögzített hóágyukat is.


A fényrendszer tesztelése során többek között ellenőrizték a világítótestek működését és helyes pozicíonálását, illetve a felvonó oszlopaira szerelt rekflektorokat is. A tájékoztatás szerint a hálózat jól működött, nagyobb problémák nem jelentkeztek, a megvilágított sípályát pedig szinte az egész Avasból látni lehetett.



Ami a mesterséges hó előállítását illeti, ez egy összetett, automatizált rendszer segítségével történik, mely természetesen olyan külső tényezőket is figyelembe vesz, mint az aktuális hőmérséklet vagy a levegő nedvességtartalma. A „havazáshoz” szükséges vizet egy közeli mesterséges tóból nyerik, mely közelében kialakításra került egy szivattyútelep is. Ez utóbbi 7 bar nyomással juttatja el a vizet arra a köztes pontra, ahonnan aztán a nagynyomású pumpák az egész rendszerbe eljuttatják a mesterséges hó fő „alapanyagát”. Ugyancsak itt kapott helyet az a nagy teljesítményű kompresszor is, mely a másik „összetevő”, a sűrített levegő előállításában játszik kulcsfontosságú szerepet.



A teszt első két napja során a víz és a sűrített levegő mennyiségét szabályozó elektromos szelepek működését ellenőrizték, illetve azt, hogy az egyes hóágyuk megfelelően kapcsolódnak-e a központi irányítórendszerre. S noha a hőmérséklet nem esett mínusz 4 Celsius fok alá, a levegő nedvességtartalma pedig egészen magas volt, a program manuális konfigurálása után végül a teljes rendszert sikerült beindítani és letesztelni. A próba során jelentkező apróbb gondokat azonnal orvosolták, illetve a 2021–2022-es síszezon előtt többször is elvégzik majd ezeket az ellenőrzéseket – derül ki a hegyimentő közszolgálat közösségi oldalán közzétett bejegyzésből.












Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: