2018-12-23 10:33:57• hírek • MTI

Így lehetne olcsón tárolni az energiát

Energiatárolás forró sóval (Fotó: Alphabet, X Company)
Energiatárolás forró sóval (Fotó: Alphabet, X Company)

Új cég jött létre az Alphabet vállalat forró són alapuló energiatárolási projektjének további fejlesztéseire. A Malta név alatt futó projekt kutatói megawattnyi kapacitásra képes kísérleti üzemen dolgoznak.

Az energiatárolás nehézkes és drága, különösen a szél- és napenergiafarmok számára. Egy megbízható energiatárolási rendszer kifejlesztése jelentősen csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, elősegítve a megújuló energiaforrások felhasználását.

 

Az Alphabet X részlege számos kísérleti projekten dolgozik, és közülük néhány független vállalkozássá alakulva teljesedhet ki. A Malta olcsó, nagy mennyiségben rendelkezésre álló anyagok, például só vagy fagyálló felhasználásával próbál nagy mennyiségű energiát tárolni. A cég a nap- és szélerőművek által megtermelt energiát – a termodinamika alapvető törvényeit alkalmazva – nagy melegben forró sóoldatban, hideg környezetben alacsony hőmérsékletű folyadékban tárolná napokig vagy akár hetekig, így áthidalva a napsütéses vagy szeles időszakok és a felhasználói igények közti különbséget.

 

A Malta első kísérleti üzemét 26 millió dolláros költségvetésből építi fel. A projektet nagyobb összeggel támogatta például Jeff Bezos amerikai elemző, befektető, az amazon.com alapítója, Bill Gates szoftverfejlesztő, feltaláló és Michael Bloomberg befektető, New York volt polgármestere is.

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: